Το αποτέλεσμα έρευνας από τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), αναφορικά με τη χώρα μας, παρουσιάζει την προβληματική εικόνα στη διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος και των οικονομικών δεσμών με Ρώσους υπηκόους, που κατά γενική ομολογία παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ήταν ήδη γνωστή. Αποτελεί, αναμφίβολα, αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού, μέσα από ενδελεχή και συνεχή αξιολόγηση όλων των στοιχείων, αφού η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει τα όποια συμπεράσματα για περαιτέρω βελτίωση, καθώς και παραδειγματική τιμωρία όσων αποδεδειγμένα καταχράστηκαν το σύστημα και με αθέμητους τρόπους επωφελήθηκαν από αυτό.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιολογήσουν τα πορίσματα της έρευνας και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της χώρας. Επιβάλλεται να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρανομία, που συν τοις άλλοις αμαυρώνει το όνομα της χώρας.
Οφείλουμε όμως παράλληλα να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διαχείριση φαινομένων διαπλοκής, καθώς και στη θωράκιση της αξιοπιστίας της Κύπρου. Από το 2018, άλλωστε, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επαναπροσδιόρισε τους ορισμούς των εταιρειών «κέλυφος» και εικονικών εταιριών», για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Παρεμπόδιση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, η παρούσα διακυβέρνηση έχει αισθητά εμπλουτίσει τους μηχανισμούς που θωρακίζουν τη χώρα, αυτούς που προσδίδουν και αντανακλούν αξιοπιστία και συνάμα ενδυναμώνουν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, που δικαίως έχει περισσότερες απαιτήσεις.
Τέτοια παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν την αυστηροποίηση κριτηρίων και την ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου, στο πρόγραμμα ταχείας χορήγησης μεταναστευτικής άδειας στη βάση επένδυσης. Επιπλέον, η χώρα μας συμμορφώθηκε και εφαρμόζει πιστά τις διεθνείς κυρώσεις κατά Ρώσων υπηκόων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε αφαίρεση υπηκοότητας και ανάκληση διαβατηρίων, ενέργειες τις οποίες ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζουμε.
Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, η θέσπιση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και η υιοθέτηση συστάσεων της Επιτροπής GRECO, ενισχύουν τη διαφάνεια και ενδυναμώνουν την αξιοπιστία της χώρας.
Η πορεία ανάκαμψης και αναστύλωσης της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, περνά μέσα από αποτελεσματική αξιοποίηση διδαγμάτων του παρελθόντος, χωρίς αφορισμούς ή λαϊκισμούς, αλλά πάντοτε στο πνεύμα ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασίας.