Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με την ευκαιρία της 40ης θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την προκλητικά έκνομη και απαράδεκτη ενέργεια, η οποία δεν παράγει κανένα δίκαιο, ούτε έχει αναγνωριστεί από οποιαδήποτε διεθνή οντότητα ή χώρα, πλην της Τουρκίας.
Το παράνομο μόρφωμα, που εγκαθίδρυσε μονομερώς στα κατεχόμενα η Τουρκία, παραβιάζει κάθε έννοια και αρχή του διεθνούς δικαίου, αντιστρατεύεται τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή νομιμότητα.
Αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα ψηφίσματα του 541 και 550, καταδίκασε απερίφραστα την παράνομη αυτή ενέργεια, δυστυχώς δεν λήφθηκε καμία δραστική και πρακτική ενέργεια από τη διεθνή κοινότητα για ανατροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων, περιορίζοντας την αποδοκιμασία της σε λεκτικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, η αποθράσυνση της Τουρκίας οδήγησε αναπόφευκτα στην επισημοποίηση της τουρκικής στάσης για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, την οποία και αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητούμε την εντατικοποίηση της προσπάθειας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Υποβοηθητικός προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποδειχθεί ο διορισμός Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που ως Παράταξη διακηρύττουμε και διεκδικούμε εδώ και καιρό.
Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, αποτελεί τη μοναδική δίοδο για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας επιβάλλονται, όπως επανειλημμένα διακηρύξαμε, εθνική ομοψυχία, συνέργειες μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και η ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας τον ΟΗΕ.