Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος παγκόσμια στα πρόωρα νεογνά και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και βελτίωσης της φροντίδας των «Μωρών θαυμάτων».
Δυστυχώς οι πρόωροι τοκετοί στις μέρες μας αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών, με τα πρόωρα νεογνά να θεωρούνται η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της συνεχούς ύπαρξης της μητέρας στο πλευρό των παιδιών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού, συμπαραστέκεται στις οικογένειες των πρόωρων παιδιών. Με πρωτοβουλία του κ. Μαρίνου Μουσιούτα, βουλευτή Λευκωσίας , καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες έτυχαν θετικής προσέγγισης από το Υπουργείο Εργασίας.
Η φιλοσοφία των Προτάσεων Νόμου είναι να επανεξεταστεί η υφιστάμενη νομοθεσία της άδειας μητρότητας, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία και παραμονή του βρέφους στο νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα, ώστε η μητέρα να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της, τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά και μετέπειτα, όταν το παιδί πάει με το καλό στο σπίτι.
Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης της παράταξης, εκτός από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ-Συνεργασία πραγματοποίησε συνάντηση με το Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα». Η πρόεδρος του συνδέσμου κ. Έλενα Μεγαλαίμου αναφέρθηκε στο θέμα της φετινής διεθνής καμπάνιας της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας που είναι η άμεση φροντίδα δέρμα-με δέρμα, για κάθε μωρό παντού. Η μητρική φροντίδα Καγκουρό, όπως τόνισε η κ.Μεγαλαίμου, είναι μια δυναμική πρακτική που ωφελεί όλα τα νεογνά, αλλά κυρίως τα πρόωρα. Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στη νέα αναβαθμισμένη Μονάδα Εντατικής με τις σωστές κτιριακές υποδομές και ευελπιστεί η νέα αυτή Μονάδα να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε οι γονείς να προσφέρουν στα μωρά τους αυτή τη θαυματουργή αγκαλιά κάθε ώρα και κάθε στιγμή.
Η πρόεδρος του συνδέσμου αλλά και η κ. Χριστίνα Καραολή, πρώην διευθύντρια νεογνών του Μακάρειο Νοσοκομείου που παρευρέθηκε στη συνάντηση, αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα των προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν από τον κ. Μουσιούτα και της ύπαρξης της μητέρας στο πλευρό του παιδιού της. Οπότε θεωρούν ότι οι μητέρες των πρόωρων παιδιών πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ώστε να μπορέσει η μητέρα να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στο παιδί της.
Η Δήπα- Συνεργασία, θεωρεί, επίσης απαραίτητη τη συνεχή αλλά και επιπλέον επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη φροντίδα των νεογνών. Επιτακτική είναι και η εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων επιμόρφωσης με ευθύνη της Πολιτείας και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, ώστε η μαιευτική παρακολούθηση και η ενημέρωση των εγκύων να γίνεται όλο και πιο εντατική σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού. Επιβάλλεται η βελτίωση ακόμα περισσότερο της προγεννητικής φροντίδας και αυτό είναι χρέος και ευθύνη του κράτους καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023