Άλλο ένα περιστατικό αναγκαστικής νοσηλείας εφήβου, έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες του συστήματος υγείας της χώρας μας, σε θέματα ψυχικής υγείας.
Πέραν της λανθασμένης πρακτικής που παρατηρήθηκε χθες, με τη νοσηλεία εφήβου μαζί με ενήλικες και η οποία ευτυχώς διορθώθηκε σήμερα με την επέμβαση τρίτων, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη υποδομών για νοσηλεία, στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Η υφιστάμενη πτέρυγα στην Αθαλάσσα, κρίνεται ακατάλληλη για ανήλικους και γίνεται παραδοχή από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας ότι είναι ανεπαρκής. Κάτι, που δυστυχώς, φαίνεται να ισχύει και για το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων (ΤΕΝΕ).
Επιπλέον, παρατηρούνται κενά στην κείμενη νομοθεσία, που σχετίζονται κυρίως με τη διαχείριση περιστατικών, πέραν της νοσηλείας, καθώς και την αντιμετώπιση ατόμων στην μετανοσηλευτική περίοδο και την αναγκαία φροντίδα και συστηματική επίβλεψη τους, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κάτι που στέλνει ένα μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής στην όλη προσέγγιση της Πολιτείας προς άτομα που υποφέρουν από σχετικές παθήσεις.
Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση στην διάγνωση ψυχικών ασθενειών και διαταραχών, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζουμε έντονη ανησυχία, αφού φαίνεται να συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κάποιοι συμπολίτες μας, συνεπεία των παρενεργειών της πανδημίας και των μέτρων που είχαν ληφθεί.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, κρίνουμε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος στο θέμα της ψυχικής υγείας. Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την κείμενη νομοθεσία και να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες, επαρκούς αλλά και διαρκούς φροντίδας των ασθενών, με ανάλογη μελλοντική επίβλεψη όταν η θεραπεία θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.