Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία έκανε μια σαφή και αναλυτική πολιτική παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που εξέτασε αυτεπάγγελτα τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια βίας στον κυπριακό αθλητισμό.
Ακούσαμε με προσοχή τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, με τις οποίες συμφωνούμε. Σε αυτές τις εισηγήσεις, πρόθεση μας ήταν και παραμένει να προσθέσουμε τη δική μας τεχνογνωσία και εμπειρία, με στόχο να συνθέσουμε ένα όσο το δυνατό καλύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης και καταπολέμησης της αθλητικής βίας.
Η πρώτη μας τοποθέτηση, όπως εκφράστηκε από το Βουλευτή Λευκωσίας, Μαρίνο Μουσιούττα, αφορούσε την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του σχετικού Νόμου για να διορθώσει τις στρεβλώσεις που τυγχάνουν εκμετάλλευσης. Πρώτη τροποποίηση που εισηγηθήκαμε είναι η αναγκαστική ύπαρξη και χρησιμοποίηση κλειστού κυκλώματος ασφάλειας, σε όλα ανεξαιρέτως τα γήπεδα, ανεξάρτητα του αριθμού προσέλευσης φιλάθλων ή διάθεσης εισιτηρίων. Δεύτερη τροποποίηση, η αναγκαστική αδειοδότηση κάθε πλατφόρμας πώλησης εισιτηρίων για αθλητικούς αγώνες, που θα πρέπει εκ των προτέρων να έχει διασυνδεθεί με το κεντρικό μητρώο Κάρτας Φιλάθλου του ΚΟΑ για σκοπούς επιβεβαίωσης στοιχείων και διασύνδεσης εισιτηρίων με την αντίστοιχη Κάρτα Φιλάθλου.
Περαιτέρω, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία τονίσαμε την ανάγκη να γίνει πιο στενή παρακολούθηση εφαρμογής του υφιστάμενου Νόμου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ωφέλιμο να γίνει διασύνδεση της κρατικής χορηγίας, που λαμβάνουν οι Ομοσπονδίες, με τις υποχρεώσεις τους έναντι στο Νόμο. Πέραν αυτής της διασύνδεσης, θα μπορούσε η Πολιτεία να θεσπίσει ειδικό κώδικα κινήτρων και αντικινήτρων, καθοδηγώντας την αθλητική οικογένεια προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η αυστηροποίηση ποινών είναι μονόδρομος και καταδεικνύει την πολιτική μηδενικής ανοχής που πρέπει να διακατέχει κάθε ενέργεια της Πολιτείας. Θα μπορούσε κάλλιστα, δε, να συζητηθεί και η δημιουργία πλαισίου λειτουργίας των Συνδέσμων Οργανωμένων Φιλάθλων, για κανονικοποίηση της λειτουργίας τους στα πλαίσια αντίστοιχων συνδέσμων που λειτουργούν στη χώρα.
Επιπλέον, έχουμε στο παρελθόν πλειστάκις τονίσει ότι η αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων στον αθλητισμό, καθώς και η συνολική ανάπτυξη και εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού, περνά μέσα από τη θέσπιση Ενιαίου Αθλητικού Νόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρώτη πράξη εκσυγχρονισμού του κυπριακού αθλητισμού, στην πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσης, αποτελεί η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, κάτι που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και αναμένουμε την υλοποίηση της εξαγγελίας του.
Επίσης, η χώρα οφείλει να επενδύσει στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, και γενικά υποδομών όπως φυσικά και της κουλτούρας στον κυπριακό αθλητισμό. Αρκετές πρόνοιες του Νόμου δεν εφαρμόζονται εξαιτίας των ελλείψεων σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία. Αυτό είναι ευθύνη που προνοεί τεχνοκρατικό προγραμματισμό, οικονομική επένδυση και φυσικά το απαραίτητο όραμα και υπομονή για υλοποίηση των έργων, που θα διευκολύνουν τις εξαγγελίες της Πολιτείας και τις πρόνοιες του Νόμου.
Ένας ακόμη σημαντικός πυλώνας είναι η στήριξη και ενδυνάμωση του ρόλου και του έργου της Αστυνομίας, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν από τους ίδιους. Η αντιμετώπιση του θλιβερού αυτού φαινομένου επιβάλει την αποφασιστική δράση για πρόληψη και καταστολή, με τρόπο που οι αστυνομικοί θα ενδυναμώνονται να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους, αυστηρώς εντός του πλαισίου του Νόμου, αλλά με τρόπο δραστικό, που επίσης θα αντανακλά τη μηδενική ανοχή της Πολιτείας.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται και η αδήριτη ανάγκη ισχυρής πολιτικής βούλησης για καταπολέμηση της βίας. Η αναφορά του κ. Μουσιούττα στα παραδείγματα της Αγγλίας και της Γερμανίας, είχε στόχο να καταδείξει ότι σε άλλες χώρες επικράτησε η λογική ικανοποίησης του περί δικαίου αισθήματος της μεγάλης μάζας των πολιτών και φιλάθλων, αντί η χλιαρή αντιμετώπιση της μειοψηφίας που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, φρονούμε ότι η επιτυχής έκβαση του τιτάνιου αγώνα κατά της βίας στον αθλητισμό, αποτελεί εθνική κληρονομιά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το αίσθημα ανάπτυξης και καλλιέργειας υγιούς αθλητισμού στη χώρα είναι «όχημα» προόδου και ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να προστατεύσουμε και να καθιερώσουμε ως κεκτημένο και αυτονόητο για τα παιδιά μας.