Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν, σχετικά με την απασχόληση νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, για το μήνα Φεβρουάριο 2023, ο μέσος όρος ανεργίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους, ανήλθε στο 14.5%, με την πρωτιά στην ανεργία να ανήκει στην Ελλάδα με σχεδόν 30%. Στη χώρα μας η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 18.6%, κάτι που μας κατατάσσει στις ψηλότερες θέσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, δυστυχώς, δεν είναι κάτι νέο για τη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους πέντε νέους μας παραμένει άνεργος, θα πρέπει η Πολιτεία να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργία επιπρόσθετων κινήτρων για εργοδότηση νέων ανέργων, το νομοθετικό άνοιγμα νέων επαγγελμάτων και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών εργοδότησης νέων.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ο επαγγελματικός προσανατολισμός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να υπάρξει τεχνοκρατική διασύνδεση της εκπαίδευσης της χώρας με την αγορά εργασίας και τις μελλοντικές μας εργασιακές ανάγκες. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων στα σχολεία μας, ειδικά τα λεγόμενα soft skills και το emotional intelligence θα καταστούν χρήσιμα εργαλεία για τα παιδιά μας.
Περαιτέρω, θα πρέπει να ενισχυθεί η διαρκής επιμόρφωση και τα προγράμματα δια βίου μάθησης, τα οποία θα αναπτύξουν ακόμη παραπάνω τις δεξιότητες των νέων μας και θα τους καταστήσουν πιο ελκυστικούς, αλλά και πιο ευέλικτους στο χώρο εργασίας.
Η προσπάθεια συγκράτησης της φυγής των νέων από τη χώρα και επαναπατρισμό πολλών άλλων, προβλήματα που ήδη αναγνωρίστηκαν ως υπαρκτά και κρίσιμα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά εργασίας και τη φυσική συνέχεια που επιθυμούμε να έχουμε στην αναπλήρωση του ανθρώπινου δυναμικού. Εφόσον οι νέοι εργαζόμενοι, κυριολεκτικά, αποτελούν το μέλλον της χώρας, καθώς και σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, θα πρέπει το θέμα της ανεργίας να τεθεί σε προτεραιότητα από το αρμόδιο Υπουργείο.