Οι Αρχηγοί και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν στο δικοινοτικό διάλογο, θεσμοθετημένο με μηνιαίες συναντήσεις υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο, είχαν πρόσφατα άλλη μια συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας. Από ελληνοκυπριακής πλευράς, συμμετείχαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, καθώς και το Κίνημα Ενωμένων Δημοκρατών.
Το θέμα συζήτησης για τη συγκεκριμένη συνάντηση, το οποίο καθορίστηκε και παρουσιάστηκε από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ήταν μια ανάλυση δυνατοτήτων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών (SWOT Analysis) στο δρόμο για επίτευξη βιώσιμης και ανθεκτικής στο χρόνο λύσης στο Κυπριακό, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.
Την επιμέλεια και παρουσίαση του θέματος, εκ μέρους της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είχε η Αντιπρόεδρος Αντιγόνη Παπαδοπούλου.
Αρχικά, οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για την τραγική απώλεια ζωών στους σεισμούς της Τουρκίας και του σιδηροδρομικού ατυχήματος στην Ελλάδα, όπου συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την βαθιά ευγνωμοσύνη τους προς τους συμμετέχοντες και από τις δύο κοινότητες, στην ανοικτού τύπου δικοινοτική συναυλία που διοργανώθηκε στις 20 Μαρτίου 2023 στην Πλατεία Ελευθερίας. Κεντρικό μήνυμα της συναυλίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στα θύματα των δύο προαναφερθέντων τραγωδιών ήταν «Μαζί στον πόνο, μαζί ενωμένοι για το μέλλον».
Οι σύνεδροι αντάλλαξαν απόψεις επί της παρουσίασης της Κας. Παπαδοπούλου, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη δυνατοτήτων αλλά και ευκαιριών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Επαναβεβαίωσαν ότι το στάτους κβο και η απουσία συνεχιζόμενης διαδικασίας συνομιλιών δεν είναι αποδεκτά και επανέλαβαν την θέληση και ετοιμότητα τους για την καλλιέργεια θετικού κλίματος, που θα οδηγήσει σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην έλλειψη εμπιστοσύνης, που παρατηρείται μεταξύ των κοινοτήτων, καθώς και στη διαφορετική αντίληψη της ρίζας του προβλήματος, στοιχεία που συμφωνήθηκε ότι πρέπει να δουλευτούν και να αντιμετωπισθούν εποικοδομητικά και από τις δύο κοινότητες.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι είναι καλή ευκαιρία, αξιοποιώντας τη διπλωματία των καταστροφών που βιώσαμε και το θετικό κλίμα που παρουσιάζεται στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, να επαναρχίσουν συνομιλίες και να συμβάλουμε όλοι στην επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης.