Σε σχέση με την φετινή έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021 η οποία εγκρίθηκε χθες με 488 ψήφους υπέρ, 67 εναντίον και 107 αποχές, υπογραμμίζουμε τα εξής:
- Η έκθεση συνιστά κόλαφο για την Τουρκία αναφορικά με τις επιδόσεις της τόσο στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
- Δικαιώνονται για ακόμη μια φορά οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η μόνη βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου.
- Εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία καλείται να εγκαταλείψει την πρόταση της για δύο κράτη στην Κύπρο, να αποσύρει τα στρατεύματα της, αλλά και για την καταδίκη τόσο της υπογραφής του λεγόμενου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους όσο και για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε για τα Βαρώσια.
- Επισημαίνουμε το κάλεσμα προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας σε σχέση με την τελωνειακή ένωση.
Παράλληλα, επισύρουμε την προσοχή ότι παρά τον γενικά έντονο επικριτικό του χαρακτήρα προς την Άγκυρα, η Έκθεση περιέχει και στοιχεία που θα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως η περιγραφή της Τουρκίας ως «στρατηγικού εταίρου» της Ε.Ε., οι θετικές αναφορές στο ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στο ουκρανικό, παρά τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου που έχει υιοθετήσει καθώς και οι ήπιες διατυπώσεις σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης από την τουρκική πλευρά.
Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία τονίζουμε ότι αμετάθετοι στόχοι μας είναι η άρση του σημερινού απαράδεκτου status quo, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και η εξεύρεση των τρόπων και των μηχανισμών αποτροπής και ανάσχεσης των πρόσθετων επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Αγωνιζόμαστε για να δούμε την Κύπρο μας επανενωμένη το συντομότερο δυνατό, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ και του ενωσιακού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της, και θα καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία κανονικό κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ε.Ε ως πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022