Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε χθες βράδυ μεταξύ διαπραγματευτών, σε επίπεδο Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), επιβεβαιώνει την διαχρονική πολιτική της ΔΗΠΑ-Συνεργασία για στήριξη της ανάγκης θέσπισης Νόμου για Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Ευελπιστούμε, μάλιστα, πως σύντομα η ψεσινή συμφωνία θα ψηφιστεί ως Νόμος από το Ευρωκοινοβούλιο και θα υιοθετηθεί άμεσα από το Συμβούλιο Υπουργών.
Χαιρετίζουμε την ψεσινή απόφαση, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, η οποία καθορίζει κριτήρια στα οποία πρέπει να βασίζεται ο υπολογισμός σε κάθε χώρα, τα οποία αφορούν βασική οικονομική φόρμουλα, καθώς και εσωτερικά-εθνικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν είχε παλαιότερα προτείνει τον καθορισμό Εθνικού Κατώτατου Μισθού στη βάση συνδυασμένου υπολογισμού, που αφορά το 60% του ακάθαρτου μέσου μισθού και του 50% του ακάθαρτου μέσου όρου μισθού της χώρας.
Εκείνο που ενισχύεται από τη ψεσινή απόφαση των κοινωνικών εταίρων της Ε.Ε., είναι η ανάγκη ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της κάθε χώρας, την αγοραστική δύναμη, ή το μακροχρόνιο επίπεδο παραγωγικότητας και ανάπτυξης της κάθε χώρας. Εθνικά κριτήρια τα οποία οφείλουμε ως χώρα να αξιολογήσουμε και να μεταφράσουμε σε ποσοτική ανάλυση, που να καθοδηγήσει τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και του ίδιου του νομοθετικού μας σώματος.
Περαιτέρω, αποφασίστηκε ότι τα Κράτη-Μέλη πρέπει να δημιουργήσουν πλάνο δράσης για κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις, του 80% των εργαζομένων τουλάχιστον, ενέργειες που πρέπει να καθίστανται δημόσιες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι αυξάνεται η διαφάνεια στη χώρα μας, κάτι που επικροτούμε και που θεωρούμε αναγκαία προτεραιότητα στο δημόσιο βίο.
Το σημαντικότερο, ίσως, συστατικό της ψεσινής απόφασης είναι η υποχρέωση μας να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα δημιουργίας, λειτουργίας, παρακολούθησης και αξιολόγησης, κάτι που αναμένουμε να βελτιώσει και τις εσωτερικές μας λειτουργίες στην όλη διαδικασία.
Τα πιο πάνω στοιχεία αποτελούν φάρο για τις περαιτέρω ενέργειες μας σε εθνικό επίπεδο και καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους, μαζί με την Κυβέρνηση, να ασπαστούν τη φιλοσοφία αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινωνικής κατάκτησης.
Με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα της χώρας, του υψηλού πληθωρισμού, της ακρίβειας και της οικονομικής δυσχέρειας των νοικοκυριών, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο σωτηρίας για χιλιάδες συμπατριώτες μας. Η αξιοπρεπής διαβίωση και η καλή ποιότητα ζωής πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτους πυλώνες όλων των πολιτικών αποφάσεων της χώρας μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022