Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, υπογράμμισε ότι το κράτος οφείλει να επικουρεί με κάθε τρόπο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος, συνδράμοντας τις ευάλωτες ομάδες αλλά και όλους τους άλλους.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να απαλειφθούν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν έχουν νόημα αλλά το επιπλέον κόστος που αφορά μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
Σκοπός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, είπε, ήταν και είναι όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα να μην θεωρούνται προσάρτημα σε υφιστάμενη κατοικία και για την εγκατάστασή τους να μην απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας και το κράτος να επικουρεί με κάθε νόμιμο τρόπο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η Πολιτεία θα πρέπει να συνδράμει, τόσο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όσο και τον υπόλοιπο πληθυσμό, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διευκολύνουν και θα διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις υφιστάμενες οικίες» ανέφερε ο βουλευτής Αμμοχώστου.
Ο Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε πως «στη ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων υπάρχει προβληματισμός:
1ον Σήμερα, οι πολίτες καλούνται να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος, το οποίο αφορά μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Το κόστος αυτό υπερβαίνει τα 500 ευρώ και η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο χρονοβόρα.
2ον Θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική για τα σχετικά τέλη που επιβάλλουν οι Δήμοι. Κάποιοι Δήμοι επιβάλλουν τέλη και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό είναι άδικο και μαρτυρεί την άνιση μεταχείριση των πολιτών.
3ον Από το 2017 η άδεια οικοδομής κάθε καινούργιας οικίας προνοεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Αφού, λοιπόν, υπάρχει η έγκριση και η αδειοδότηση για φωτοβολταϊκό σύστημα, γιατί απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας εάν το σύστημα εγκατασταθεί αργότερα;
4ον Με βάση το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για ιδία κατανάλωση, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η εγκατάσταση του λεγόμενου ripple control και διακοπτών ασφαλείας για όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα Net-metering, προϋποθέτει επιπρόσθετα έξοδα στους καταναλωτές, των οποίων οι κατοικίες κτίστηκαν πριν από 15 έως 20 χρόνια.
Τα έξοδα αφορούν τον εξοπλισμό, αλλά και τις επιπρόσθετες κατασκευαστικές αναβαθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο δωμάτιο μετρητών της ΑΗΚ, τον λεγόμενο πίνακα» ανέφερε ενώπιων της Ολομέλειας.
«Δεν θεωρούμε λογικό, ένας πολίτης να πληρώνει πέραν της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, επιπρόσθετες μελέτες, εξοπλισμό και αναβαθμίσεις ύψους 1000 ευρώ, την ίδια στιγμή που λαμβάνει επιδότηση μόνο 1500 ευρώ. Άρα, είναι δώρον άδωρον», υπογράμμισε.
Ομιλία Βουλευτή Μ. Γιακουμή στην Ολομέλεια για για τα οικιστικά συστήματα φωτοβολταικών – YouTube
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 ΜΑΙΟΥ 2023