Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία απευθύνει θερμό χαιρετισμό εκτίμησης και αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ειδικά προς τον κυπριακό λαό, που από την 1η Μαΐου 2004 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιορτάζουμε και τιμούμε τη σημερινή μέρα και όσα οφέλη έχει προσθέσει η ένωση των κρατών μελών της ηπείρου μας. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αψηφήσουμε το γεγονός ότι η σημερινή μορφή της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε και που αξίζουν οι λαοί να έχουμε. Παρακολουθούμε μια Ευρώπη αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, φαινόμενα αναζωπύρωσης εθνικιστικών τάσεων και σε κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων, θέτοντας το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. σε κίνδυνο. Μια ένωση πολλαπλών ταχυτήτων, όπου ειδικά η πραγματική έννοια της αλληλεγγύης δεν εφαρμόζεται πλήρως.
Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία τονίζουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια ενιαία, ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι σύγχρονες προκλήσεις που απειλούν το μέλλον μας. Οι απαιτήσεις μας από την Ε.Ε. για διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων, όλων των πολιτών της, σε όλα τα κράτη μέλη χωρίς εξαιρέσεις, παραμένουν αναλλοίωτες.
Από το 1974, η Τουρκία παρεμποδίζει την άσκηση βασικών ευρωπαϊκών ελευθεριών στο κατεχόμενο κομμάτι του νησιού μας, με την Ευρώπη να έχει και ρόλο και λόγο να διαδραματίσει. Η Ευρώπη οφείλει να μετατραπεί σε πραγματικό διαμορφωτή και αρχιτέκτονα του αυριανού κόσμου για την επίτευξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε στις διεργασίες για λύση του κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό το φως των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Καταδικάζουμε, επίσης, την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, η οποία καθοδηγείται από την Τουρκία και τη μη τήρηση της συμφωνίας του 2016, που αποτελεί συνειδητή προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κύπρου και κατά συνέπεια των ίδιων των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, ζητάμε από την ΕΕ την αποτελεσματική αντίδραση, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κρατών μελών απέναντι σε αυτή την υβριδική απειλή.
Μεταξύ άλλων, πιστεύουμε πως η Κύπρος μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Την ώρα που η Ε.Ε. διερευνά όλους τους εναλλακτικούς τρόπους απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια χώρα μέλος της Ε.Ε. με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου όπως η Κύπρος, επιβάλλεται να έχει λόγο και ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητά μια Ευρώπη που να είναι πιο κοντά στους πολίτες της, να υπάρχει πιο στενή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών μελών της και την ενισχυμένη κοινή άμυνα και ασφάλεια.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
09 ΜΑΙΟΥ 2023