Έργα τέχνης και μουσικής θα πρέπει να αποτελούν μέρος του αρχιτεκτονικού συνόλου στα δημόσια κτίρια, προσφέροντας σε κατοίκους, επισκέπτες και περαστικούς την ευκαιρία να βλέπουν καθημερινά από κοντά σπάνιες εικαστικές παρεμβάσεις και να απολαμβάνουν μουσικά έργα των εγχώριων συνθετών.
Αυτή είναι και η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, για τροποποίηση του «περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημοσίων Κτιρίων με Έργα Τέχνης» και η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Σκοπός της πρότασης του κυρίου Τρυφωνίδη, τα Δημόσια κτίρια, πέραν των εικαστικών έργων, να εμπλουτίζονται και με μουσικά έργα.
«Έχουμε τα παραδείγματα άλλων χωρών ανά το παγκόσμιο, όπου μουσικά έργα των εγχώριων συνθετών παρουσιάζονται τόσο στα δημόσια κτίρια με μόνιμες ηχητικές εγκαταστάσεις, όσο και σε εγκαίνια δημοσίων κτιρίων από διάφορα συμφωνικά και χορωδιακά σύνολα. Θεωρώ ότι οφείλουμε να μιμηθούμε αυτά τα καλά παραδείγματα, εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία της χώρας μας, αλλά και ταυτόχρονα δημιουργώντας ευοίωνες προϋποθέσεις προς τον εξευρωπαϊσμό της νοοτροπίας και της κοινωνίας μας».
Η λόγια μουσική, υπογράμμισε, ανθίζει στον τόπο μας και αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβάλλοντας τον πολιτισμό της χώρας μας παγκόσμια.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανέφερε πως «καταθέτοντας τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, θεωρώ ότι διορθώνεται μια στρέβλωση που υπάρχει στον αρχικό νόμο, αφού ως «έργο τέχνης» μπορεί να εννοηθεί οποιαδήποτε δημιουργία καλλιτεχνικής φύσεως και τεχνοτροπίας που αφορά όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών και όχι μόνο τα εικαστικά. Επιπρόσθετα, με την κάλυψη του κενού στην νομοθεσία, θα δοθεί απτή στήριξη στους Κύπριους δημιουργούς. Έχουμε ήδη τη σύμφωνη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Οικονομικών και θα καταθέσω τις λεπτομέρειες της πρότασης μου στην ερχόμενη συνεδρία της Επιτροπής όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 ΜΑΙΟΥ 2023