Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της υπογεννητικότητας, ανέδειξε ξανά ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Αυτή, δυστυχώς, ήταν και η γενική διαπίστωση συνάντησης που είχε ο Προέδρος και η κοινοβουλευτική μας ομάδα με το Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον περασμένο Ιούνιο.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν αναπληρώνεται ο πληθυσμός, είμαστε από τους πλέον γερασμένους λαούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιβαρύνεται η χώρα οικονομικά, τόσο σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, όσο σε σχέση με την απώλεια ατόμων στην αγορά εργασίας και στην οικονομική παραγωγή. Έχουμε σαφέστατη μείωση των στρατεύσιμων αγοριών κάθε χρόνο, ενώ επηρεάζεται ξεκάθαρα ο κοινωνικός ιστός και η οικογενειακή συνοχή, στοιχεία ριζωμένα στην ιστορία και κουλτούρα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο δείκτης γεννήσεων έχει κατρακυλήσει στο 50% της τιμής, που θεωρείται ως ο ελάχιστος δείκτης που χαρακτηρίζει ένα κράτος με ευοίωνες προοπτικές. Με αυτό το ρυθμό, αναμένεται ότι σε τριάντα χρόνια ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στο μισό.
Μέρος της κοινωνικής πολιτικής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, αποτελούν προτάσεις ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεν αρκεί η ενθάρρυνση του πληθυσμού για τεκνοποίηση, αλλά επιβάλλεται να ενισχυθούν έμμεσα οι νεαρές οικογένειες, τόσο σε εργασιακά και οικονομικά θέματα, όσο και σε εργαλεία διευκόλυνσης της καθημερινότητας τους και της ποιότητας ζωής, που θα τους επιτρέψουν να τεκνοποιήσουν.
Απτά παραδείγματα είναι οι προτάσεις μας, που έχουν ενσωματωθεί στο προτεινόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης του υποψήφιου Προέδρου, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Τέτοιες προτάσεις συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης, την αύξηση οικονομικής βοήθειας σε ζευγάρια για τεκνοποίηση, την ένταξη στη δωρεάν δημοτική εκπαίδευση των βρεφοκομικών και νηπιοκομικών σταθμών, με επέκταση μάλιστα του ωραρίου λειτουργίας, τη σταδιακή εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και διάφορα άλλα υποστηρικτικά εργαλεία για τη στήριξη του ισοζυγίου εργασίας και ζωής των γονιών στη χώρα μας.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο το θέμα της υπογεννητικότητας και θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, επιτακτικά, τον άμεσο και σφαιρικό χειρισμό του θέματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προοπτική της χώρας μας για ένα ευοίωνο μέλλον.
Γιώργος Πενηνταέξ
Επικεφαλής Θεματικής Επιτροπής ΔΗΠΑ-Συνεργασία
για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας