Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, τιμώντας τη χθεσινή διεθνή μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, διοργάνωσε θεματική ημερίδα στη Λεμεσό για το συγκεκριμένο θέμα. Διακεκριμένοι τεχνοκράτες και ειδικοί στο θέμα, ανέπτυξαν τη διάσταση του προβλήματος στην Κυπριακή κοινωνία, ενώ ο Πρόεδρος κ. Μάριος Καρογιάν και ο Αντιπρόεδρος της Παράταξης μας, κ. Μαρίνος Κλεάνθους ως Νομικός, ανέπτυξαν τις δικές τους θέσεις.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Καρογιάν, ανέφερε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί τον πιο διαδεδομένη μορφή έμφυλης βίας, μια εγκληματική πράξη που πλήττει την κοινωνία ολόκληρη. Σωματική βία, ψυχολογική και λεκτική, σεξουαλική κακοποίηση είναι οι πιο σύνηθες μορφές. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, όμως, ότι η κοινωνική απομόνωση, η άσκηση οικονομικού ελέγχου, η περιθωριοποίηση και δημιουργία καθεστώτος εκφοβισμού, επίσης είναι καταδικαστέα εργαλεία έμφυλης βίας, που οφείλουμε να καταπολεμήσουμε.
Έχουμε στα χέρια μας ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο, διεθνούς χαρακτήρα – συνέχισε ο Πρόεδρος Καρογιάν – αναφερόμενος στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές αποτροπής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κυπριακού πληθυσμού. Κρατικοί μηχανισμοί, κοινωνικές δομές, εκπαιδευτικό υπόβαθρο και απαλλαγή από αναχρονιστικές συμπεριφορές και κουλτούρες πατριαρχικών κατάλοιπων και αντιλήψεων είναι μερικοί από τους τρόπους επίτευξης των στόχων μας.
Δυστυχώς, η πρόσφατη περίοδος πανδημίας και εγκλεισμού εκτόξευσε τις καταγγελίες για κρούσματα βίας κατά των γυναικών, όπως ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος μας κ. Κλεάνθους. Από τις 1199 καταγγελίες του 2019, φτάσαμε το 2020 στις 1879 και το 2021 στις 3321. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία με την οποία γίνονται καταγγελίες, κάτι που αναδείχθηκε ως μείζον πρόβλημα για την καλύτερη αντιμετώπιση της βίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τεράστιες. Ο Αντιπρόεδρος Κλεάνθους έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά αρνητική επίδραση του φαινομένου στα παιδιά των θυμάτων, που γίνονται μάρτυρες και κοινωνοί αυτής της βίας, αναλύοντας προσωπικές εμπειρίες και προσφέροντας εισηγήσεις σε θέματα νομικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι διακεκριμένες ομιλήτριες, στην ψεσινή εκδήλωση, κα. Άντρη Σάββα (Εκπρόσωπος Επιτρόπου Ισότητας), η Δρ. Άντρη Ανδρονίκου (Διευθύντρια ΣΠΑΒΟ) και η Λοχίας της Αστυνομίας Άνδρια Θεοδοσίου, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την καθοριστική συμβολή τους στην ψεσινή εκδήλωση, ανέπτυξαν το θέμα υπό το πρίσμα της δικής τους ιδιότητας.
Τα συμπεράσματα της ψεσινής εκδήλωσης αφορούν τις πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τόσο σε νομοθετικό έργο για ενδυνάμωση του πλαισίου προστασίας των γυναικών και αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών, όσο και σε έργο πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης και κουλτούρας, κάποια εκ των οποίων και πάλι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία νομοθετικής ρύθμισης.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, δια του Προέδρου και σύσσωμης της ηγεσίας που ήταν παρών, ανέλαβε δέσμευση να στηρίξει πολιτικά και νομοθετικά όλες τις ενέργειες που αναγνωρίστηκαν ως αναγκαίες, μέσα από τα συμπεράσματα της ψεσινής εκδήλωσης.