Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η έξαρση παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών στα σχολεία, ενώ η κατακόρυφη αύξηση περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, στέλνει το μήνυμα ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2020, δεν μπορεί από μόνο του να καταστεί εργαλείο μαγικής διόρθωσης όλων των σχετικών προβλημάτων στα σχολεία μας.
Η συχνή επανάληψη και η παγκύπρια γεωγραφική διασπορά παραπέμπουν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε μια πιο σφαιρική και ολιστική προσέγγιση από την υφιστάμενη. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους αναγνωρίζουν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες μας, τόσο σε θέματα αντιμετώπισης και καταστολής, όσο και σε θέματα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και γενικά εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως εργαλείο αποτροπής, συμπεριλαμβάνοντας στη διαδικασία και τους γονεις.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να συστήσει πολλαπλές Ομάδες Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), με μια ΟΑΠ σε κάθε Σχολική Εφορία και την ενίσχυση του σχολικού προσωπικού με εξειδικευμένους ψυχολόγους. Εισηγούμαστε την άμεση υιοθέτηση του θεσμού βιωματικών εργαστηρίων, καθώς και την ένταξη της κοινωνιολογίας, ως γνωστικό αντικείμενο στα σχολεία μας. Αυτά, πέραν και επιπλέον της ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισιού και την ενδυνάμωση των λειτουργών των σχολείων μας.
Ευθύνη όλων μας να σπεύσουμε να προστατέψουμε το θεσμό του δημόσιου σχολείου, την ασφάλεια των παιδιών μας και την ομαλή διεξαγωγή εργασιών για όλους τους πυλώνες της εκπαίδευσης μας.
Σούλα Διονυσίου, Νομικός
Επικεφαλής Θεματικής Ενότητας για Διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού