Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευθυγραμμισμένες με τους στόχους για το 2030, αναφέρουν την ανάγκη μείωσης του αριθμού Ευρωπαίων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα φτώχειας ή και αποκλεισμού, κατά 15 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα σκοπεύουν να ανεβάσουν το ποσοστό Ευρωπαίων, ηλικίας 20-64 ετών που απασχολούνται μόνιμα, στο 78%. Προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες κατευθυντήριες γραμμές για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), κάτι φυσικά που πρέπει και η Κύπρος να λάβει σοβαρά υπόψη.
Πέραν από τους δύο στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας οφείλει θερμά να προσεγγίσει τις συστάσεις, αφού θα πρέπει να διασυνδέσουμε την επιδοματική πολιτική με την αγορά εργασίας, να ενθαρρύνουμε εργοδότες και λήπτες επιδομάτων να συνεργαστούν, τονώνοντας το ωφέλιμο «πάντρεμα» αυτών, και γενικότερα να ευθυγραμμίσουμε τις εργοδοτικές ανάγκες με τη διαθέσιμη προσφορά εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού εντός της χώρας μας. Αυτές ήταν και οι παλαιότερες εισηγήσεις που είχαμε θέσει υπόψη του Υπουργείου Εργασίας το Φεβρουάριο 2022, σε κατ’ ιδίαν επίσκεψη του Προέδρου κ. Καρογιάν.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδουμε στην ξεκάθαρη έκκληση των Ευρωπαίων για ταχύτατη εξέταση αιτήσεων, που δεν θα ξεπερνά τις τριάντα μέρες, κάτι που ξεκάθαρα ταλαιπωρεί τις δικές μας υπηρεσίες και πολίτες, μειώνοντας αισθητά την καθυστέρηση και γραφειοκρατία. Περαιτέρω, η εισήγηση για συγκέντρωση σε γυναίκες και νέους, υποστηρίζει την εξισορρόπηση εργασιακών δεδομένων μεταξύ φύλων και καταπολέμηση διακρίσεων, ενώ ενδυναμώνει ταυτόχρονα και τη νεολαία μας, με τρόπο που να τους δίνει έστω την ελάχιστη προοπτική για παρακάτω.
Δεδομένη, επιπλέον, θεωρούμε την ανάγκη να τυγχάνουν απόλυτης στήριξης όσοι συμπολίτες μας έχουν αποδεδειγμένη ανάγκη και αδυνατούν για διάφορους λόγους να εργαστούν, όπως φυσικά και τον ειδικό χειρισμό περιπτώσεων που προσπαθούν να ξεγελάσουν το σύστημα. Αναγνωρίζουμε ότι ήδη έχουν γίνει βελτιωτικές ενέργειες και εισηγούμαστε τη σύσταση και λειτουργία ειδικών ομάδων ιατροσυμβουλίων, που θα λαμβάνουν γρήγορες και ορθές αποφάσεις για τέτοιες περιπτώσεις.
Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία, εκφράζουμε αισιοδοξία ότι αξιοποιώντας τέτοιες πρακτικές θα βελτιώσουμε κατά πολύ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ωφεληθούμε από την μετέπειτα ένταξη στην αγορά εργασίας, πολυπληθούς ομάδας συμπατριωτών μας, και παράλληλα δεν θα χρειάζεται να αποταθούμε σε ξένες αγορές για εργασιακό προσωπικό, ή αν το κάνουμε θα είναι σε μικρό ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εγκύψουν τάχιστα στις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και τη Νομοθετική εξουσία να φροντίσει στην άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή των προτάσεων.