Η τέταρτη ετήσια έκδοση του Ψηφιακού Δείκτη Ποιότητας ζωής ανέδειξε τη χώρα μας στην 37η θέση από 117 χώρες. Αξιολογώντας πέντε συγκεκριμένους πυλώνες, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η χώρα μας είναι σε ψηλό επίπεδο ηλεκτρονικής ασφάλειας, αλλά στη χειρότερη δυνατή θέση από πλευράς ποιότητας του διαδικτύου.
Η αξιολόγηση των άλλων πυλώνων κινείται σε μέτρια επίπεδα για την ηλεκτρονική υποδομή και τις προσφερόμενες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ σε σχέση με τον τελευταίο πυλώνα αξιολόγησης, την οικονομική προσιτότητα του διαδικτύου, η χώρα μας βρίσκεται ξανά πολύ χαμηλά στη λίστα συμμετεχόντων.
Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι παρόλες τις εξαγγελίες, καλές προθέσεις και βήματα προόδου, η χώρα μας ακόμη βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε σχέση με την ψηφιακή ποιότητα ζωής.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναγνωρίζουμε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση, την αξιοποίηση πόρων και πρωτίστως την εξοικείωση των συμπολιτών μας με τα νέα δεδομένα και την ψηφιακή ζωή. Τέτοιες ενέργειες θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποδεκτικότητα από το κοινό, αλλά και αποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του δημόσιου, ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα.
Η προσφορά γρήγορου, απρόσκοπτου και ειδικά φτηνού διαδικτύου σε παγκύπρια εμβέλεια, πρέπει να καταστεί προτεραιότητα. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων πρέπει να εμπεδωθεί ως αναγκαιότητα και πέραν του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να ενταχθεί και σε προγράμματα δια βίου μάθησης για άτομα όλων των ηλικιών.
Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους προς το κοινό και να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στα ψηφιακά εργαλεία, που προσελκύουν επενδύσεις και δημιουργούν οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Επιπλέον και καταληκτικά, αναφέρουμε την τεράστια ανάγκη να ψηφιοποιήσουμε την εκπαίδευση μας. Για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων, για να μάθουν τι εστί έρευνα και να διευρύνουν τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές γνώσης τους, για να διευκολύνεται η μάθηση, η εξέταση και η κατ’ οίκον εργασία. Για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση σε ασύγχρονη εκπαίδευση, ως εργαλείο ενισχυτικής διδασκαλίας και τόσα πολλά άλλα ευεργετικά στοιχεία.