H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ αξιολογεί θετικά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε με ξεκάθαρο και πειστικό τρόπο την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αλλά και στην κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των έκνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.
Ορθά ο Πρόεδρος αντέκρουσε τους παραπλανητικούς, ανιστόρητους και αντιφατικούς ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι οι εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο οφείλονται, δήθεν, σε μονομερείς ενέργειες που ανέλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο κ Αναστασιάδης ανέδειξε γενικότερα τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας γύρω από το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις τουρκικές υπαναχωρήσεις στο κυπριακό και, ειδικότερα, την επιδίωξη της για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού, όπως επίσημα διακηρύχθηκε αυτό τόσο από τον κ Ερντογάν όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι σημαντική η επιβεβαίωση της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού και σύμφωνα με τις αρχές και το Κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και η ετοιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για επανέναρξη των διαβουλεύσεων από εκεί που έμειναν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017.
Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού και άρση του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο.
Οι στρατιωτικές και άλλες εντάσεις, καθώς και οι εκβιασμοί και απειλές, δεν επιλύουν προβλήματα. Ούτε και οι μεγαλοϊδεατισμοί και οι συμπεριφορές που προσκρούουν στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών.
Θέλουμε να ελπίζουμε πως με την επαναδραστηριοποίηση του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών με το Κυπριακό, θα καταστεί δυνατή, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, η επανέναρξη των συνομιλιών με τελικό στόχο την επίτευξη μιας πραγματικά βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.