Υπό το φως της συνεχιζόμενης και κορυφούμενης Τουρκικής παρανομίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν αδιανόητο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και την Τουρκία και να επαναλάβει την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη του προς ένα Κράτος Μέλος, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται παραβιάσεις των κυριαρχικών του δικαιωμάτων.
Αναμένουμε ότι όλες οι επιλογές θα είναι επί τάπητος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και των επιλογών για πρόσθετα ενδεδειγμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση που η Τουρκία δεν τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ελάχιστο ζητούμενο είναι όπως η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), για την ταυτόχρονη και παράλληλη επιβολή περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη Λευκορωσία και τη Τουρκία τηρηθεί απαρέγκλιτα
Αναμένουμε από την ΕΕ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των εταίρων μας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο κ. Σαρλ Μισέλ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις προ ολίγων ημερών.
Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.
Δεν νοείται οποιαδήποτε παρέκκλιση που θα στείλει το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται εκπτώσεις ή παρουσιάζει αδυναμία συστράτευσης στο βωμό οποιωνδήποτε συμφερόντων, εις βάρος μάλιστα Κράτους Μέλους της.
Εάν η ΕΕ θέλει να είναι συνεπής με τις αποφάσεις της, οφείλει να πράξει το αυτονόητο, ζητώντας από την Τουρκία να άρει την παρανομία της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος.