Σκοπός του μηχανισμού αυτού θα είναι η διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων ή καταστάσεων κρίσεων σε καιρό ειρήνης, όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, για την ζωή και υγεία των πολιτών, τις περιουσίες του, το περιβάλλον, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις υποδομές και εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας του κράτους.
Οι βασικές αρχές λειτουργίας του, θα αφορούν την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.
Θα έχει την εξουσία να ελέγχει, να κινητοποιεί και να συντονίζει, στην βάση ενός ενιαίου Εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας, από το Εθνικό – Στρατηγικό επίπεδο μέχρι το τακτικό, όλες αυτές τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τμήματα, που ανάλογα με το είδος της κρίσεως, αριθμητικά είναι πολύ μεγάλος και ανήκουν διοικητικά σε έξι (6) διαφορετικά Υπουργεία.
Ο κρατικός αυτός Φορέας πρέπει να περιβάλλεται από πολιτική εξουσία, στα πρότυπα λειτουργίας των ανάλογων φορέων σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρμοδιότητες των πολλών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των καταστροφών πρέπει απαραίτητα να περισυλλέγουν κάτω από την ομπρέλα ή αιγίδα, ενός ενιαίου φορέα και αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον συντονισμό των εμπλεκομένων, από το στάδιο της πρόληψης, μέχρι και της αποκατάστασης και τέλος της ανάληψης ευθυνών.
Είναι ευθύνη της πολιτείας να καλλιεργηθεί το δόγμα της εσωτερικής ασφάλειας και προστασίας του πολίτη και ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είμαστε στη θέση και στην διάθεση της πολιτείας να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Δήλωση Μάρκου Τράγκολα, Υποψήφιου Βουλευτή Αμμοχώστου