«Ελπίδα μακριά από το Σπίτι. Για έναν κόσμο που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες», είναι το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τιμώντας τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να διαφύγουν από συγκρούσεις ή διωγμούς.
Η φετινή παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, γιορτάζεται στον απόηχο του συγκλονιστικού ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου, εις μνήμη των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που έχουν γεννηθεί.
Η παγκόσμια αυτή ημέρα αντηχεί ακόμη πιο δυνατά για εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριους πολίτες, που από το 1974 στωικά και καρτερικά προσμένουν τη δικαίωση, μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, έχοντας βιώσει την αδικία, τις κακουχίες και την εξαθλίωση της προσφυγιάς, είτε εντός Κύπρου ή και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου.
Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία τονίζουμε ότι αποτελεί ευθύνη κάθε σύγχρονης κοινωνίας να είναι δίπλα σε κάθε πρόσφυγα. Μεγαλύτερη είναι η ευθύνη για όλη την πολιτική μας ηγεσία, εδώ στην Κύπρο, για να πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να λυθεί το εθνικό μας πρόβλημα και να αποκατασταθούν οι πρόσφυγες μας, επιστρέφοντας στις περιουσίες τους, στους τόπους που γεννήθηκαν και πετυχαίνοντας επιτέλους μια δίκαιη και διαρκή λύση, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική.
Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε πλήρως το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, παράλληλα όμως οφείλουμε να ξεχωρίσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθεια και φιλοξενία μας, με σύνεση και υπευθυνότητα έναντι στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Η Κυπριακή Πολιτεία οφείλει να εκπονήσει σχέδια αντιστάθμισης και ίσης κατανομής των βαρών της εισβολής και της απώλειας χρήσης των περιουσιών στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα η Πολιτεία πρέπει να διερευνήσει το ενδεχόμενο αγοράς περιουσιών στα κατεχόμενα, ως αντικίνητρο πώλησης τους προς τρίτους και ως μέτρο προστασίας της εδαφικής και περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού στις διαπραγμάτευσης. Αυτές οι εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, τέθηκαν ενώπιων του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε πρόσφατή επιστολή που του απηύθυνε ο Πρόεδρος Καρογιάν.
Η πρόσφατη εξαγγελία του σχεδίου «Κτίζω» και η συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαμονής των προσφύγων μας είναι μια θετικότατη εξέλιξη. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν ταυτόχρονα και για άλλες πτυχές της ζωής των προσφύγων, πέραν των υφιστάμενων σχεδίων και στην αναγκαία προσπάθεια να δοθούν ολιστικές λύσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ειδική μέριμνα για τα νέα ζευγάρια. Όχι μόνο για τη στέγασή τους, που εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά και για την ανακατανομή των βαρών με οικονομικές ενισχύσεις, των οποίων τα κίνητρα πρέπει να αναθεωρηθούν και να αναπροσαρμοστούν.