Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι μέρα υπενθύμισης ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό νερό, καθαρή πράσινη ενέργεια και καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα. Δυστυχώς, σήμερα, περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, ενώ η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.
Η Συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γνωστή και ως «Συμφωνία του Παρισιού» υπήρξε ένα ιστορικό ορόσημο για την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης στην μείωση έκλυσης των αερίων θερμοκηπίου , η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί ευλαβικά. Ο μεγάλος στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030 θα επιτευχθεί μόνο με γενναίες τομές.
Η χώρα μας δεσμεύτηκε να διαθέσει το 41% του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – πέραν των €500 εκατ. – για την περίοδο έως το 2026, σε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία τονίζουμε ότι η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό και τεχνοκρατικό εργαλείο, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε έργα και δράσεις στην Πράσινη Μετάβαση, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Προς επίτευξη των στόχων αυτών, απαιτούνται αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, με αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων ως ενδιάμεσο σταθμό στην πλήρη υιοθέτηση παραγωγής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η καλλιέργεια σύγχρονων μεθόδων εργασίας, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικοί και σε επιμέρους τομείς, όπως αυτούς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας, της χρήσης γης και της διαχείρισης αποβλήτων.
Παραφράζοντας τα λόγια του Wendell Berry, «Η Γη είναι το μόνο, που όλοι έχουμε κοινό», θα μπορούσαμε στη χώρα μας να ισχυριστούμε ότι το οικοσύστημα της Κύπρου είναι κάτι που όλοι οι Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι έχουμε κοινό. Η σημερινή επέτειος δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα συνεργασίας, όπως την εγκατάσταση αποκεντρωτικών μονάδων αφαλατώσεων και βιολογικών σταθμών, καθώς και την ανάπτυξη ΑΠΕ, για κάλυψη των ενεργειακών και υδάτινων αναγκών όλης της επικράτειας, δημιουργώντας έτσι συνθήκες απεξάρτησης από τρίτους.
Μέρες σαν τη σημερινή, λειτουργούν ευεργετικά για αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια συνείδησης για προστασία του πλανήτη μας. Ας δεσμευτούμε όλοι να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση και προστασία του, καθώς και τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση.