Κάθε χρόνο τέτοια μέρα η φωνή των ατόμων με Σύνδρομο Down, των οικογενειών τους αλλά και όσων ζουν καθημερινά δίπλα τους μεγαλώνει και ακούγεται ακόμα πιο δυνατά, διακηρύσσοντας την ανάγκη για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.
Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της ΔΗΠΑ-Συνεργασία και αντιπροσωπείας του Παγκύπριο Συνδέσμου «Σύνδρομο Down». Η Παράταξη μας έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τάσσεται στο πλευρό του Συνδέσμου, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες τους για πλήρη ενσωμάτωση και ισότητα, όπως διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος, κ. Μαρίνος Κλεάνθους.
Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Στυλιανός Θεοδώρου ανέπτυξε τα αιτήματα τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα συμπολιτών μας και οι οικογένειες τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη το ΓεΣΥ να καλύψει ειδικές θεραπείες για άτομα με Σύνδρομο Down, όπως φυσικοθεραπεία, κινησιολογία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.
Περαιτέρω, τονίστηκε η ανάγκη να αυξηθούν οι ώρες ειδικής εκπαίδευσης και λογοθεραπείας, που προσφέρονται στην προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους για ένταξη στην ενιαία εκπαίδευση, όπου είναι δυνατό. Ο Σύνδεσμος συνέδεσε τα πιο πάνω με τις ευκαιρίες εργοδότησης και πλήρους ενσωμάτωσης των μελών του στη κοινωνία, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται, μέχρι σήμερα, δια μέσου της δημόσιας υπηρεσίας, παρά μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο.
Επιπλέον, συζητήθηκε το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, η επιδότηση αγοράς αυτοκινήτου, καθώς και η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας για αυτά τα οχήματα. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ανάγκη περαιτέρω κοινωνικοποίησης των ατόμων με Σύνδρομο Down, με τρανό παράδειγμα την ένταξη τους σε προγράμματα των Ειδικών Ολυμπιακών.
Ο Βουλευτής Λευκωσίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πορεία των εργασιών της Βουλής, αφού ήδη κάποια από τα αιτήματα έχουν τεθεί προς συζήτηση και δρομολογούνται λύσεις. Ανέδειξε μάλιστα την ανάγκη ενίσχυσης του ενιαίου μετώπου όλων των Συνδέσμων Ασθενών και ατόμων που πάσχουν από διάφορα σύνδρομα, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της φωνής τους εντός του κοινωνικού συνόλου.
Από τη συζήτηση, πέραν της έκδηλης ανάγκης για ίση μεταχείριση και πλήρη ενσωμάτωση στην ευρύτερη κοινωνία, το συμπέρασμα που εξάχθηκε είναι η ανάγκη να καταστούν, τα μέλη του Συνδέσμου, ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, απολαμβάνοντας όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα ζωής στην ενηλικίωση τους, χωρίς την πλήρη εξάρτηση από την οικογένεια.
Η δέσμευση που δίνουμε, με την ευκαιρία και της σημερινής ημέρας, είναι η συνεχής προσπάθεια συμπερίληψης αυτών των θεμάτων στα πλαίσια πολιτικού και δημόσιου διαλόγου, μέχρι τη μέρα που τα σημερινά αιτήματα καταστούν κεκτημένα και αυτονόητα.