Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό αποτελεί μια δυσάρεστη συνέχεια των προηγούμενων, για την οποία εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια, αλλά και την ανησυχία μας.
Η ομολογία ότι καμιά θετική αλλαγή και καμιά πρόοδος δεν έχει γίνει κατορθωτή, δεν μπορεί να σχολιάζεται ως απότοκο ισομερούς ευθύνης των δύο πλευρών στο πρόβλημα.
Αρνητικά στοιχεία είναι, επίσης:
- Η αποφυγή σαφούς αναφοράς στη συμφωνημένη βάση λύσης.
- Η αναφορά για τη σύσφιξη διπλωματικών και αμυντικών σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, κάτι που αφορά ξεκάθαρα την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και μόνο.
- Η αναφορά για την πρόταση “ομαλοποίησης” των σχέσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις Τουρκοκυπριακές «αρχές»
- Παρά το γεγονός ότι επισημαίνει το μεταναστευτικό ως σοβαρή πρόκληση, στην ουσία το υποβιβάζει ως δικοινοτικό θέμα αποσιωπώντας το ρόλο και τις ευθύνες της Τουρκίας επ’ αυτού.
Περαιτέρω, πρέπει να γίνουν έντονα διαβήματα ενάντια στην προκλητικά χλιαρή, έως και ανύπαρκτη αντίδραση κατά των σχεδίων για πλήρες άνοιγμα και εποικισμό των Βαρωσίων, κατά παράβαση των ίδιων των Ψηφισμάτων του Οργανισμού.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία σημειώνουμε στα θετικά την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, καθώς και την εισήγηση για διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, κάτι που η Παράταξη μας έχει υποστηρίξει εξ αρχής.
Δυστυχώς η συνεχιζόμενη τακτική των ίσων αποστάσεων και της ενοχλητικά ουδέτερης διπλωματίας δεν αποδίδει, ούτε έχει, εκ του αποτελέσματος, οποιοδήποτε θετικό αντίκτυπο στην όλη διαδικασία, που παραμένει δυστυχώς ξεχασμένη και ουσιαστικά «νεκρή».
Θα πρέπει να τεθεί ως άμεση προτεραιότητά μας η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, για τη συνολική λύση του κυπριακού. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι το πλαίσιο Γκουτέρες, με τα θετικά και τα αρνητικά του, μπορεί να αποτελέσει βάση επανέναρξης συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.