Η αποκλιμάκωση της αγοράς πετρελαίου και η σταδιακή μείωση στις τιμές του Brent, οδήγησε χθες την τιμή στα 85 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι η χαμηλότερη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν εφτά μήνες. Ταυτόχρονα, οι δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων και ειδικών αναφέρουν ότι επίκειται ευρείας κλίμακας οικονομική ύφεση, που αναμφίβολα θα επηρεάσει αρνητικά και την κυπριακή οικονομία.
Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δια μέσου της μείωσης ζήτησης, επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας και επιβολής ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας είναι εργαλεία που, εφόσον συμφωνηθούν στις 30/09/22, ώστε τα συσσωρευμένα έσοδα που θα προκύψουν, να μπορέσει η Κύπρος να τα διαθέσει προς ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι έπεται οικονομικά δύσκολος χειμώνας, καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να υιοθετήσουν τα μέτρα χωρίς αποκλίσεις και χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο στην αγορά καυσίμων, ούτως ώστε η μείωση στις διεθνείς τιμές να μετακυλιστεί στα κυπριακά νοικοκυριά.
Παρά τις όποιες δυσκολίες και προκλήσεις που αναμένονται, δημιουργείται, ταυτόχρονα η ευκαιρία επανασχεδιασμού των ενεργειακών αναγκών μας, την πολλαπλάσια ανάπτυξη πηγών Α.Π.Ε. και τη στροφή στην πράσινη οικονομία. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε και ούτε πρέπει να παγιδευτούμε σε μικροοικονομικές ανάγκες και σκοπιμότητες, αλλά να σχεδιάσουμε με μακροοικονομικό ορίζοντα.