Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας, η οικονομία μας υποφέρει από σοβαρότατο έλλειμα ανταγωνιστικότητας, καθηλώνοντας μας στην 40η από 63 διαθέσιμες θέσεις, παρατηρώντας μάλιστα πτώση εφτά θέσεων σε σχέση με το 2021.
Από τη μια η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, από την άλλη το, εξακριβωμένα πλέον, ελαττωματικό οικονομικό μοντέλο της χώρας, έχουν οδηγήσει σε αυτή την επιδείνωση. Η έλλειψη επενδύσεων, ο πληθωρισμός που επηρεάζει σοβαρά το εμπόριο μας, καθώς και το ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών συντείνουν σε αυτή την πολύ δυσμενή εξέλιξη.
Σε μικροοικονομικό επίπεδο, οφείλουμε να εγκύψουμε στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο προνοεί συνολικές επενδύσεις 2.6 δις Ευρώ και σχεδόν 450 εκατομμύρια Ευρώ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την έκθεση του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Νοεμβρίου 2020, που στοχεύει ακριβώς στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Η επένδυση στον πρωτογενή τομέα, που συντείνει ταυτόχρονα στην επάρκεια τροφίμων και τη μείωση του πληθωρισμού, θα συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην αύξηση ανταγωνιστικότητας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η γραφειοκρατία, τα φαινόμενα διαφθοράς, η αστάθεια δημοσιοοικονομικής θέσης – με το υψηλότατο ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ – και η απουσία ουσιαστικής έρευνας και καινοτομίας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα μας να είμαστε ανταγωνιστικοί. Συγκρινόμενοι με άλλες οικονομίες, ειδικά εντός Ευρωζώνης, υστερούμε σημαντικά σε θέματα σύγχρονης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η απουσία εύρυθμης λειτουργίας στο δικαστικό σύστημα δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδύσεων και όχι μόνο.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, θα έπρεπε ήδη να είχαμε ξεκινήσει δημόσιο διάλογο και έντονη προετοιμασία για διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Στρατηγικός ενδιάμεσος σταθμός, μπορεί να αποτελέσει η άμεση υιοθέτηση και υλοποίηση στόχων για ταχεία μετάβαση σε Πράσινη Οικονομία, πυλώνας που επίσης προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμένο κόστος κοντά στα 450 εκατομμύρια Ευρώ. Περαιτέρω, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές αποφάσεις για την κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, επείγει να παρθούν και να υλοποιηθούν.
Το μήνυμα αυτής της βαθμολόγησης και κατηγοριοποίησης είναι ξεκάθαρο και δυνατό. Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να δουλέψουμε συνθετικά και με συναίνεση για να πετύχουμε άμεσα και κατ’ επείγον τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Προχωρώντας με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση, μπορούμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με τις κατάλληλες παραδοχές, παραμερίζοντας ταυτόχρονα μικροκομματικά προσκόμματα και συμφέροντα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πολιτική ατζέντα εκτός της προόδου και της ευημερίας της χώρας μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022