Αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Μάριο Καρογιάν, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), υπό τον κ. Χρήστο Κονομή, Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών – μέλη της ΕΤΥΚ και μη – και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ειδική μνεία έγινε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα και το ενδεχόμενο δραματικής μείωσης του προσωπικού, με τη μέθοδο του πλεονασμού και με το πρόσχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας.
Ο Πρόεδρος Καρογιάν, σημειώνοντας τη δραστική και αναγκαστική διαφοροποίηση του τραπεζικού τομέα από το 2013 και εντεύθεν, ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ – Συνεργασία υποστηρίζει έμπρακτα τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε οργανισμού, ο οποίος όμως δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το ανθρώπινο δυναμικό ενός οργανισμού. Στόχος του τραπεζικού τομέα πρέπει να είναι πάντοτε η ανάπτυξη εργασιών και η στήριξη της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.
Πάγιος στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα και όχι μόνο, αλλά, όπου αυτό καθίσταται ανέφικτο, θα πρέπει η μείωση προσωπικού να γίνεται σε λογικά πλαίσια.
Σε σχέση με την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει στη μείωση προσωπικού ως πλεονάζοντος, η θέση της ΔΗΠΑ-Συνεργασία είναι πως τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στις απολύσεις προσωπικού και ειδικά υπό τη μορφή πλεονασμού. Η όποια μείωση του προσωπικού – όπως και στο παρελθόν – πρέπει να γίνεται στοχευμένα, με σχέδια εθελούσιας εξόδου και να προηγείται κατάλληλη προεργασία και διάλογος, ώστε να διασφαλίζεται το αμοιβαίο όφελος, να προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο κοινωνικός ιστός.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, η θέση είναι σταθερή και έντονη. Οι Συλλογικές Συμβάσεις πρέπει να γίνονται πάντοτε σεβαστές, ώστε να διαφυλάσσονται και να διασφαλίζονται η εργασιακή ειρήνη και ασφάλεια.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούμε πως τέτοια ζητήματα, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και κατ΄ επέκταση την διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων, θα πρέπει να τίθενται στο δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκεί και όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις να γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση χρυσής τομής.
Μόνον έτσι θα αποφεύγονται αντιπαραθέσεις και εργασιακή αναταραχή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και δύσκολες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 ΜΑΪΟΥ 2022