Την πρόταση της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις Προεδρικές Εκλογές συζήτησαν το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ, οι ηγέτες των δύο κομμάτων.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, κ. Μάριος Καρογιάν, έκανε λόγο για μια πολύ δημιουργική και πολύ ουσιαστική συνάντηση, τόνισε ότι ο τόπος δεν έχει άλλα περιθώρια διχασμών καθώς η Κύπρος είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει από τους πολιτικούς απλά θεωρητικά κατασκευάσματα.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και με τις υπόλοιπες πολιτικές ηγεσίες, με ευχή και ελπίδα στο τέλος να πρυτανεύσει το συλλογικό καλό, να αφήσουμε για 5 χρόνια τις κομματικές σημαίες και να εξυψώσουμε τη σημαία της Κύπρου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καρογιάν.
«Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι και προκλήσεις, τόσο στο Εθνικό θέμα όσο και στην οικονομία, τεράστια κοινωνικά ζητήματα, λειψές μεταρρυθμίσεις, ελλιπής προσαρμογή στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Δυστυχώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Υπάρχουν όμως και ευκαιρίες, και είναι εδώ που θα πρέπει να αναμετρηθεί το κομματικό και πολιτικό σύστημα με τα νέα δεδομένα, για να πάρουμε τον τόπο μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας.
Για να προσθέσει: «Δεν έχουμε κατά νου ονόματα υποψηφίων Προέδρων, άλλωστε ο υποψήφιος σε μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα είναι απότοκο μιας συναινετικής προσέγγισης των κομμάτων. Ωστόσο, κατά την άποψη μας, δεν θα πρέπει να είναι κομματικός υποψήφιος, ούτε αξιωματούχος κόμματος. Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που θα χαίρει εκτίμησης, σεβασμού, θα είναι συναινετικός, θα μπορεί να συνθέτει και θα έχει την εμπιστοσύνη των κομμάτων για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα συναποφασιστεί».
Ερωτηθείς εάν ο υποψήφιος με βάση τα πιο πάνω θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Καρογιάν απάντησε: «Η πρόταση μας προϋποθέτει ότι συμφωνούμε πρώτα τα κόμματα σε 7 ή 8 ή 10 πυλώνες βασικούς της πολιτικής μας –που πιστέψτε με μπορούμε να βρούμε τεράστια σημεία συγκλίσεων- και από εκεί και πέρα τα κόμματα, παράλληλα, θα βρουν τον υποψήφιο. Αν π.χ. ο κ. Χριστοδουλίδης – αφού ρωτήσατε – δεν τυγχάνει της στήριξης ενός κόμματος ή περισσότερων κομμάτων, πώς θα μπορεί να είναι ο κοινός υποψήφιος;» διερωτήθηκε.
«Αν υπάρχουν οι συνθήκες για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θα διαφανεί. Αν δεν υπάρχουν, η κάθε παράταξη θα κάνει τον κύκλο επαφών – διαβουλεύσεων της, και στο τέλος θα αποφασίσει εκείνο που κατά την άποψη της εξυπηρετεί καλύτερα το συλλογικό συμφέρον», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν.
Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι «η ιδέα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ακούστηκε και στο παρελθόν μερικές φορές, δεν έγινε ποτέ κατορθωτό να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν, εξαιτίας των διαφορών σε ζητήματα πολιτικής και προσέγγισης σε ουσιώδη ζητήματα».
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάλογα με τις εξελίξεις θα δουν πώς θα πορευθούν, και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή με την ΔΗΠΑ γιατί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για διάφορα πράγματα αλλά και για να ανοίγουν προοπτική για τον τόπο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022