Η επίσκεψη στην Κύπρο της κας. Έρικα Όλσον, Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, θεωρούμε ότι αφήνει πίσω της ένα ξεκάθαρο «οδικό χάρτη» για τον μετέπειτα χειρισμό ενεργειακών, γεωστρατηγικών και πολιτικών θεμάτων, τα οποία οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την δεδηλωμένη προσήλωση των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη του σχήματος 3+1 (Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και την υλοποίηση της διμερούς Συμφωνίας Συνεργασίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία. Η χώρα μας θα πρέπει να την αξιοποιήσει στο έπακρο, στο πλαίσιο της στρατηγικής για μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, που θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ως ομόφωνη στρατηγική όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, που ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία προωθούμε ενεργά, στα πλαίσια σύνθεσης και συναίνεσης για το καλό της χώρας.
Περαιτέρω, η ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια, που οφείλουμε να επιφέρουμε δια μέσου των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μας (ΕυρωΑσιατική και ΕυρωΑφρικανική), αποτελούν βήματα προόδου για τη χώρα μας με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις και μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η υποστήριξη τέτοιων πρακτικών από τις ΗΠΑ.
Η μετάβαση σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ένας μακροχρόνιος και μεγαλεπήβολος στόχος, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει τον ενδιάμεσο σταθμό αξιοποίησης του εθνικού μας πλούτου και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου, για τον απλούστατο λόγο ότι με τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια μετάβαση είναι ιδιαίτερα ακριβή και δυσβάσταχτη για την οικονομία μας, εξαιτίας του κόστους δικαιωμάτων των ρύπων, της ψηλής τιμής του φυσικού αερίου και της απουσίας κατάλληλων υποδομών.
Για να προστατεύσουμε τα κυπριακά νοικοκυριά και να καταστήσουμε τη μετάβαση βιώσιμη, θα πρέπει το συντομότερο να υιοθετήσουμε το φυσικό αέριο ως βασικό καύσιμο, μειώνοντας την έκθεση της χώρας μας στην άνοδο των τιμών των ρύπων. Επιπλέον, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον ένα από τα κοιτάσματα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μειωμένη τιμή στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και να έχουμε έσοδα ως χώρα στο σύνολο από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Θεωρούμε, τέλος, αδήριτη ανάγκη να επανεπενδύσουμε μερίδιο των εσόδων μας τόσο προς την στήριξη των κυπριακών νοικοκυριών όσο και προς την ετοιμασία της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022