Σε σχέση με το πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας την 6η Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά, που δημοσιεύεται αυτούσιο, σήμερα στην Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, κ. Μάριος Καρογιάν, δήλωσε τα εξής:
«Το σημερινό δημοσίευμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζαμε. Ότι δηλαδή η Τουρκία επί της ουσίας ουδέποτε είχε τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει στην επίλυση ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, και ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, στα ζητήματα που αφορούν στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.
Δεν μας ξενίζει η όλη αυτή συμπεριφορά, γιατί συνάδει πλήρως με όλα αυτά που η Τουρκία όλα τα τελευταία χρόνια επιζητεί, επιδιώκει, στοχεύει και υλοποιεί.
Ιδιαίτερα αν κάποιος δει τις διάφορες παραπομπές και το περιεχόμενο και του πρακτικού της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τον κύριο Τσαβούσογλου, θα διαπιστώσει ότι πράγματι είναι αποκαλυπτικό των τεχνασμάτων αλλά και της αμφισημίας και της συνειδητής προσπάθειας να θολώσει νερά, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις δικές της θέσεις.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κύριος υπαίτιος για τη διαιώνιση της συνεχιζόμενης κατοχής και τη διαιώνιση αυτού του αδιεξόδου είναι η Τουρκία, η οποία εμμένει σε στοχεύσεις, σε θέσεις, σε πολιτικές, που σίγουρα δεν συνάδουν ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Και βέβαια η όλη της στρατηγική και στη γύρω περιοχή –ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, κεντρική Ασία και όχι μόνο- εκφράζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επεκτατικές στοχεύσεις της Τουρκίας.
Για αυτό το λόγο λοιπόν χρειάζεται η πλευρά μας να εμμένει σε θέματα αρχών. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αξιοποιήσουμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και με έναν νούσιμο, συνετό και σωστό τρόπο να πολιτευτούμε, έτσι που πραγματικά να υλοποιηθεί η ευχή και η προσδοκία μας για λύση του Κυπριακού.
Και με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών – που δεν νομίζω να υπάρχει καμία σκιά ότι θεωρούν την Τουρκία ότι είναι ταραξίας ανεξαρτήτως των συμφερόντων των κοινών που έχουν σε άλλες περιοχές- ίσως μεταβάλλει πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος ξανά για διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να κινηθούμε στη βάση αυτών των προδιαγραφών.
Χωρίς υπερφίαλες τοποθετήσεις, χωρίς δογματισμούς».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021