Η έκφραση αλληλεγγύης από την ΕΕ, όπως αυτή αναφέρεται στα χθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι θετική και καλοδεχούμενη.
Αυτό, όμως δεν είναι αρκετό. Είμαστε βέβαιοι ότι το αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Η ΕΕ οφείλει όχι μόνο να περιορίζεται σε λεκτικές επισημάνσεις, αλλά να στείλει το σαφές μήνυμα ότι τα όρια υπομονής και ανοχής εξαντλούνται.
Η Τουρκία οφείλει να δώσει χειροπιαστά τεκμήρια για αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης, γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ενεργοποιήσουν το σημαντικό οπλοστάσιο που διαθέτουν αν συνεχίσει να προκαλεί τους πάντας και να περιφρονεί την διεθνή και κοινοτική νομιμότητα.
Αυτά, δηλαδή, που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, εάν η Τουρκία δεν συμβάλει έμπρακτα στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και στο σεβασμό των Ψηφισμάτων 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε πως οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι τέτοιες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού και άρσης του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο.
Μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.