Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμενων ανοίγει τα χαρτιά του στον «Φ» και μιλά για την επόμενη μέρα του κόμματος του, την κοινοβουλευτική του δράση καθώς και την πορεία που θα χαράξει στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023.
Καθορίζει τους στόχους ενόψει του συνεδρίου του κόμματος το οποίο είναι προγραμματισμένο τους επόμενους μήνες και αναφέρεται στο πώς θέλει η Δημοκρατική Παράταξη να πορευθεί σε αυτό ως ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας. Ο Μάριος Καρογιάν χαρακτηρίζει πρόωρη, ζημιογόνα και επικίνδυνη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο δεν παραλείπει να στείλει τα δικά του μηνύματα ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Παράταξη. Ξεκαθαρίζει ότι η όποια συνεργασία θα είναι αποτέλεσμα ενός προγραμματικού πλαισίου μέσα στο οποίο προτίθεται να κινηθεί το κόμμα. Δηλώνει πως αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές ζυμώσεις και η επίτευξη συνθέσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά και μετά η επιλογή των προσώπων.
Ο στόχος εισόδου στη Βουλή, επιτεύχθηκε. Η επόμενη μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη ποια είναι;
Η επόμενη ημέρα για τη ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι ένας ανηφορικός μονόδρομος. Είναι ένας διαρκής αγώνας να δικαιώσουμε τους πολίτες που μας ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, αλλά και στις ανησυχίες εκείνων που μπορεί να μη μας ψήφισαν αλλά περιμένουν από εμάς να αποδείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια, ότι υπάρχει μια νέα πολιτική δύναμη που μπορεί να παράγει νέες ιδέες χωρίς εμμονές, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δογματισμούς και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μια δύναμη που να απαντά στα ζωτικά και πολυσύνθετα προβλήματα της κοινωνίας με τόλμη και αλήθειες, όσο σχετικές και αν είναι αυτές στις μέρες μας. Μια δύναμη που να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των νούσιμων ανθρώπων της πατρίδας μας. Και το κάνει με πολιτικό ήθος, με σύνεση, αλλά και με συναίσθηση των ευθυνών που της αναλογούν.
Το αποτέλεσμα των εκλογών σας έχει αφήσει ικανοποιημένο;
Θα ήταν υποκρισία να πούμε ότι δεν μας ικανοποίησαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Ιδιαίτερα λαμβανομένων υπόψιν των συνθηκών υπό τις οποίες αγωνιστήκαμε για την είσοδό μας στη Βουλή. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας; Την έλλειψη οργανωμένων δομών και χρόνου για καλύτερη προετοιμασία; Την έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων; Το κλίμα που δημιουργούσαν οι δημοσκοπήσεις κάνοντας τον κόσμο να πιστεύει ότι κάθε ψήφος που θα πήγαινε στη ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα ήταν μια χαμένη ψήφος; Και φυσικά, αν το εκλογικό σύστημα ήταν διαφορετικό, αντί αυτού που ισχύει σήμερα και το οποίο ευνοεί τα πιο μεγάλα κόμματα, πολύ μεγαλύτερος θα ήταν ο αριθμός των εδρών που θα λαμβάναμε. Τούτων δοθέντων και βέβαια θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με υπευθυνότητα, με μέτρο, μακριά από λαϊκισμούς και ευσεβοποθισμούς. Αυτή την πολιτική στάση και συμπεριφορά επικρότησαν οι πολίτες ψηφίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε, απευθυνόμενοι προς τους προβληματιζόμενους ή και τους στρατηγικά σκεπτόμενους πολίτες που αναζητούν λύσεις και απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής. Άλλωστε, η διαμόρφωση συνθηκών για το μέλλον του τόπου και του λαού μας, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ιδίων.
Με την Πλατφόρμα Δημοκρατικών Δυνάμεων, ποια θα είναι η συνέχεια; Θα συνενωθείτε πλήρως ή θα διατηρείτε ένα είδος αυτονομίας;
Μέχρι το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που και τυπικά θα επικυρώσουν την ονοματολογία της παράταξης, που δεν είναι άλλη από τη Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. H όλη πορεία τόσο πριν τις βουλευτικές όσο και μετά, απέδειξε ότι όλοι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας έναντι όχι μόνο των ψηφοφόρων μας, αλλά έναντι της κοινωνίας, γεγονός που επιτάχυνε την όσμωση όλων των στελεχών και προσωπικοτήτων που συναποτελούν την παράταξή μας. Όλοι μας θα πετύχουμε να έχουμε ένα ενιαίο, νέου τύπου, ανοιχτό, πολυφωνικό, σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα. Το στοίχημά μας να διευρύνουμε την παράταξη μας με περισσότερους ανθρώπους και στελέχη, με κοινές ή διαφορετικές εμπειρίες αλλά και με νέες, σύγχρονες ιδέες θα κερδηθεί.
Η προεδρολογία ξεκίνησε. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι οι προεδρικές. Σας απασχολεί το ζήτημα; Έχετε καθορίσει κάποιο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθείτε ως Δημοκρατική Παράταξη;
Άκαιρη, επικίνδυνη και ζημιογόνα η προεδρολογία που ξεκίνησε ήδη από κάποιους. Μέχρι την έναρξη ουσιαστικών ζυμώσεων, μεσολαβεί πολύτιμος και σημαντικός χρόνος για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρότερα προβλήματα και προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας. Το κάθε πράγμα στην ώρα του. Υπάρχει, άλλωστε, άνθρωπος που θα μας έπαιρνε στα σοβαρά, αν αρχίζαμε από τώρα να παίζουμε την κολοκυθιά με πρόσωπα υποψηφίων; Προγραμματικό θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Δημοκρατική Παράταξη. Και σε προγραμματική βάση θα αγωνιστεί για να υπάρξουν οι πιο παραγωγικές για το μέλλον του τόπου συγκλίσεις. Ας σταματήσουμε επιτέλους να χαμηλώνουμε τον πήχη του πολιτικού ανταγωνισμού και των δημοσίων συζητήσεων. Ας πάψουμε να αποκαρδιώνουμε τους πολίτες αναπαράγοντας αντιθέσεις που δεν τους αφορούν. Ας αναζητήσουμε τις νέες συνθέσεις με τις οποίες θα υπερβούμε τις παλαιοκομματικές αντιθέσεις του χθες. Και ας αναζητήσουμε μετά τα πρόσωπα που πιστεύουμε ότι μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά. Αυτό άλλωστε θα είναι, κατά τη γνώμη μου, το δίλημμα των προεδρικών εκλογών. Θα πάμε μπροστά στη μετά Covid 19 εποχή ή θα επιστρέψουμε πίσω στα αδιέξοδα του παρελθόντος; Θα γυρίσουμε πίσω σε ένα παραγωγικό μοντέλο που κατέρρευσε όταν εμφανίστηκε η πανδημία, ή θα προχωρήσουμε αναζητώντας τη συντομότερη και ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση; Το ερώτημα συνεπώς είναι με ποιες δυνάμεις, με ποια στρατηγική εξόδου από την κρίση και με ποια πρόσωπα η Κύπρος θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να κάνει το θαύμα της νέας εποχής; Στο παρελθόν το πετύχαμε οικοδομώντας μια μικτή οικονομία που προστάτευε τους πιο ευάλωτους και απελευθέρωνε τα πιο δημιουργικά κύτταρα. Με τέτοιους στόχους και την κατάλληλη ώρα θα πρέπει να διαμορφώσουμε και τις πλειοψηφίες με τις οποίες θα πετύχουμε να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης και να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου, του λαού και της πατρίδας μας. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό, η ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων διεκδικεί να έχει και λόγο και ρόλο.
Προαποκλείετε κάποιους ή είστε ανοικτοί προς όλους για διάλογο; Θα μπορούσατε να συνυπάρξετε σε ένα σχήμα συνεργασίας μαζί με το ΔΗΚΟ;
Για εμάς και πάνω από εμάς είναι ο τόπος μας και το μέλλον του. Στο μεταίχμιο, λοιπόν, κρίσιμων για το μέλλον του αποφάσεων, δεν περισσεύει κανένας. Αρκεί βέ-βαια να υπάρχει κοινή βούληση και πίστη. Από την ίδρυση μας έχουμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όσους έχουν κοινούς στόχους και τοποθετούνται στο δημοκρατικό τόξο. Εμείς δεν προαποκλείουμε κανένα. Όλοι μας εξάλλου κρινόμαστε για τις αποφάσεις μας, τις επιλογές μας, τις συμπεριφορές και τα αποτελέσματα τους. Όσον αφορά στο ΔΗΚΟ, δεν νομίζω να αφορά εμάς ποιες θα είναι οι τελικές του επιλογές και κατευθύνσεις. Παρόλα αυτά, το κάθε κόμμα κρίνεται για τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τον πρότερο του βίο. Οι όποιες πιθανές επιλογές θα αξιολογηθούν και θα κριθούν από τα μέλη, τα στελέχη, τον κόσμο του, αλλά και από την κοινωνία που δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.
Για κάποιους θεωρείστε ανεπίσημη συγκυβέρνηση. Πόσο κόντρα θα μπορούσατε να πάτε στις επόμενες προεδρικές;
Το έχω πει αρκετές φορές και η ζώσα πραγματικότητα το απέδειξε, άλλωστε, πως η ΔΗΠΑ έμαθε να πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων είχε και έχει τη βούληση – και στην πράξη αυτό φάνηκε – να συνεργάζεται για την εξυπηρέτηση του συλλογικού καλού, χωρίς παρωπίδες και μικρότητες, γιατί χωρίς εθνική συνεννόηση και ευρύτερες συναινέσεις, η πατρίδα και η κοινωνία μας, δεν θα έχουν μέλλον. Είμαστε εδώ για να παράγουμε ρεαλιστικές και συνθετικές λύσεις και να εξασφαλί-ζουμε την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ιδιαίτερα τώρα που καλείται, όπως ήδη είπα, να βρει την συντομότερη και ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Δεν είμαστε δεδομένοι για κανένα. Ούτε χρωστάμε κάτι σε κανένα. Είμαστε υπόλογοι μόνο στην πατρίδα και τον λαό μας. Πολιτική σταθερότητα όμως δεν σημαίνει πολιτική ακινησία. Αντιθέτως, σημαίνει πολιτική πρωτοβουλία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα πάνε τον τόπο μπροστά, διαμορφώνοντας τις πλειοψηφίες που θα κρίνουν την έκβαση της σύγκρουσης του νέου με τον παλιό κόσμο. Ε, λοιπόν, η ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θα πορευτεί προς τις προεδρικές εκλογές δίνοντας τη μάχη για να βγουν από τη σύγκρουση αυτή κερδισμένες οι δυνάμεις που εκφράζουν το νέο και την προοπτική. Θα το κάνει όμως πάντα με ευπρέπεια, διεκδικητικό ρεαλισμό, υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Σεβόμενη αυτούς που διαφωνούν με τις τοποθετήσεις της. Συμβουλευόμενη αυτούς που έχουν κάτι καινούριο να πουν και να προτείνουν. Αφουγκραζόμενη τον κόσμο και την κοινωνία. Επιδιώκοντας την κοινωνική συναίνεση και την εθνική ενότητα.
Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή. Ποια η θέση σας απέναντι στα ανοικτά κεφάλαια όπως της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Τα συγκεκριμένα κεφάλαια μεταρρύθμισης έχουν μεταξύ τους κοινές συνισταμένες. Πέραν της αναγκαιότητας να γίνουν άμεσα οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, θεωρούμε ότι αυτές αφορούν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, την εξυπηρέτηση του περί δικαίου αισθήματος της κοινωνίας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων που καθιστούν σήμερα το κράτος δυσλειτουργικό, καθώς και την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος στην κοινωνία ότι η χώρα προοδεύει και μάλιστα προοδεύει με αποκλειστικό γνώμονα τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις. Περαιτέρω, τέτοιες μεταρρυθμίσεις καθίστανται πλέον επιτακτική ανάγκη, καθώς λόγω των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, το κύρος της Κύπρου και των θεσμών της, έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ως αποτέλεσμα, χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως η Μάλτα, η Εσθονία, η Σλοβακία και άλλες, με χειρότερους οικονομικούς δείκτες, τελευταίως έχουν κάνει άλματα προόδου προσελκύοντας επενδύσεις, αναπτύσσοντας συνέργειες και θετική διπλωματία, αξιοποιώντας ακριβώς τα σύγχρονα αυτά συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης που συμπεριλαμβάνουν την εύρυθμη λειτουργία της Δικαστι-κής Εξουσίας, της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν ούτε να μας συγχύζουν ως όρος, ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί ένας δομημένος διάλογος, αφού ξεκάθαρα πρόκειται για βελτιωτικές ενέργειες. Έχοντας κατά νου τα διδάγματα του πολιτικού παρελθόντος της χώρας μας και της απουσίας στρατηγικής και πλάνου δράσης, που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα κατάρρευσης σε διάφορα επίπεδα, εμείς θα συνεισφέρουμε τεχνοκρατικά και με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις με απώτερο στόχο, μέσα από συναίνεση και ομοψυχία να προχωρήσει η χώρα στις απαιτούμενες αυτές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να ανατρέψουμε την κακή εικόνα σε βάρος της χώρας μας, προωθώντας εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη, θα αποκαθιστούν το κύρος και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους, θα πατάσσουν τις αγκυλώσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, θα βελτιώνουν τις δομές του κράτους και θα παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες πολύ πιο ποιοτικές και πιο αποτελεσματικές. Οι πιο πάνω μεταρρυθμίσεις που αναφέρεστε, κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση γι΄αυτό και ως Παράταξη στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια.
Πώς πιστεύετε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ενισχύσει την πράσινη οικονομία και να απεξαρτηθεί έστω και μερικώς από τη χρήση πηγών ενέργειας που προκαλούν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον;
Κατ’ αρχάς, πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι ο πλανήτης μας πλησιάζει στην ώρα μηδέν. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, εμείς ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, έχουμε προτείνει την εφαρμογή μιας «Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας». Έναν οδικό χάρτη ο οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
• Τη μετεξέλιξη του θεσμού του Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε Υφυπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, καλύπτοντας και τους πέντε Ευρωπαϊκούς πυλώνες των στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα.
• Τη λειτουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας.
• Την επαναδημιουργία του One Stop Shop στις αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ.
• Τη δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα.
• Την ενθάρρυνση για τη δημιουργία υβριδικών σταθμών παράγωγης ηλεκτρισμού με προτεραιότητα στις ΑΠΕ.
• Τη μελέτη για επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών με στόχο την παραγωγή υλικών δευτερογενούς ποιότητας.
Όλα αυτά, πιστεύουμε ότι μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πραγματική κυκλική και πράσινη οικονομία, η οποία και θα εντάσσεται μέσα στις ευρύτερες προτάσεις που αφορούν την αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της Κύπρου.
“Ουδέποτε θα αποδεχθούμε διχοτόμηση“
Πώς σχολιάζετε τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, αφενός με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στον διορισμό του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και αφετέρου με τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας;
Η καθυστέρηση στον διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, αποδεικνύει δυστυχώς, δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώτος, δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δεύτερον, ότι τα Ηνωμένα Έθνη, αδυνατούν δυστυχώς να πράξουν το παραμικρό, προκειμένου να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Ο κίνδυνος διχοτόμησης της πατρίδας μας, βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Σε κάθε περίπτωση, η θέση της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι ξεκάθαρη. Ουδέποτε θα αποδεχθούμε τη διχοτόμηση της Κύπρου και ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή. Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε δυστυχώς την Τουρκία, να αυξάνει την προκλητικότητα της, τόσο στις κυπριακές θάλασσες, όσο και στο Αιγαίο. Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιον μας, έχοντας πάντα στη σκέψη μας, ότι η στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και ο τυχόν εκτροχιασμός του, αποτελεί εξέλιξη που συμφέρει αποκλειστικά και μόνο, την Τουρκία.
Πολύτιμο κεφάλαιο ο Άγγελος Βότσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών άφησε και κάποιες σκιές. Τι έγινε τελικά με τον Άγγελο Βότση; Δώσατε ή όχι το λόγο σας για παραχώρηση της έδρας; Έκλεισε το συγκεκριμένο κεφάλαιο ή ακόμα;
Θα απαντήσω αρχίζοντας από το τελευταίο ερώτημα. Δεν έχει μείνει κανένα κεφάλαιο ανοιχτό με τον συναγωνιστή Άγγελο Βότση. Ο ίδιος αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο και για εμένα προσωπικά, κυρίως, όμως για την παράταξη. Προεκλογικά υπήρξαν μεταξύ μας, όπως και με άλλους, συζητήσεις. Εγώ είχα αναφερθεί στις προτεραιότητές μου λέγοντας ότι δεν με ενδιέφερε καν η παρουσία μου στην Βουλή. Κύρια μου έγνοια ήταν να ασχοληθώ με την παράταξη και να συμβάλω στην συγκρότησή της με τρόπο που να την καθιστά δύναμη ευθύνης και ανανέωσης της πολιτικής μας ζωής. Μετεκλογικά όμως διαμορφώθηκαν συνθήκες που δεν επέτρεπαν να λειτουργήσουμε όπως και οι δυο επιθυμούσαμε. Και έτσι επέλεξα να παραμείνω στην Βουλή και να δώσω την μάχη της σταθεροποίησης του βηματισμού μας ενόψει των υψηλών προσδοκιών που δημιούργησε το καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Τώρα κοιτάμε και οι δυο, όπως και όλοι οι άλλοι συναγωνιστές, το αύριο εστιάζοντας την προσοχή μας στο συνέδριο και την προοπτική της παράταξης μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια όλοι έχουν θέση αλλά και ρόλο. Κοινός στόχος μας είναι να καταστήσουμε το μεταρρυθμιστικό Κέντρο, που εκφράζουμε, πρωταγωνίστρια δύναμη αλλαγής και ανόρθωσης της πατρίδας μας και του πολιτικού της συστήματος. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητά μας. Αυτό είναι το νέο κεφάλαιο που όλοι μαζί θα ανοίξουμε. Αυτό θα είναι και το συμβόλαιο που θα προτείνουμε σε όλους τους πολίτες που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ανασυγκρότηση μιας μεγάλης, δυνατής, συνεπούς, διεκδικητικής αλλά μετριοπαθούς Δημοκρατικής Παράταξης.