Σε συνέχεια των προτάσεων που έχουμε καταθέσει προς τους αρμόδιους φορείς και κυρίως προς την κυβέρνηση και σε μια κοινή προσπάθεια να επουλώσουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα τις πληγές που προκλήθηκαν εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς του περασμένου Σαββατοκύριακου, καταθέτουμε, σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση και στήριξη των γεωργών μας στις πληγείσες περιοχές των επαρχιών Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με την περιπλοκότητα των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Ειδικά όσον αφορά στη στήριξη των γεωργών, κρίνουμε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή, καθώς θεωρούμε πως αν δεν ληφθούν έγκαιρα οι απαραίτητες αποφάσεις, πολλοί από τους γεωργούς μας, ενδέχεται να βρεθούν νομικά και οικονομικά εκτεθειμένοι, έναντι του κράτους.
Ειδικότερα, φέρουμε ως παράδειγμα, τη συμμετοχή των γεωργών σε διάφορα γεωργικά επενδυτικά σχέδια ή/και του ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης, μέσω των οποίων απέκτησαν γεωργικά μηχανήματα ή και άλλου είδους επαγγελματικό εξοπλισμό.
Εάν δεν υπάρξει πρόνοια για εξαίρεση των γεωργών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, τότε σύντομα, οι πολίτες αυτοί, θα βρεθούν εκτεθειμένοι με χρέη αρκετών χιλιάδων ευρώ, ανήμποροι να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και καταθέτουμε μια σειρά από προτάσεις, καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας όπως τις μελετήσει προσεκτικά και λάβει τις δέουσες αποφάσεις, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των γεωργών μας.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε:
• Καταβολή από το κράτος, όλων των εκταρικών επιδοτήσεων του έτους 2021 προς τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές άμεσα και κατά προτεραιότητα.
• Καταγραφή, μελέτη και κάλυψη της απώλειας εισοδημάτων των γεωργών μας, συνεπεία της καταστροφικής πυρκαγιάς.
• Υπολογισμός του ποσού της ετήσιας εκταρικής επιδότησης προς τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές, με βάση την κατάσταση που επικρατούσε πριν την καταστροφή. Να μην γίνουν οποιεσδήποτε άλλες αποκοπές για τις εκτάσεις γης, που έχουν καεί.
• Άμεση καταβολή αποζημιώσεων προς τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές, χωρίς περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, είτε με την άμεση καταβολή κρατικής επιδότησης, είτε με την άμεση αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 18 του Κανονισμού Αρ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Το άρθρο αυτό προβλέπει την «αποκατάσταση της γεωργικής γης και του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα».
• Κατά προτεραιότητα εξέταση όλων των αιτήσεων των αγροτών που υπέστησαν ζημιές και έχουν αιτήσεις στο Καθεστώς 4.1
• Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στο Καθεστώς 6.1
• Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών και άμεση καταβολή των ενισχύσεων.
• Απαλλαγή γεωργών και αγροτών που εξαιτίας της συμμετοχής τους σε «επενδυτικά μέτρα», εξακολουθούν να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς τον ΚΟΑΠ και των οποίων τα μηχανήματα ή/και άλλες κατασκευές έχουν καταστραφεί εξαιτίας της πυρκαγιάς.
• Διεξαγωγή μελέτης για τις ανάγκες των αγροτών στις πληγείσες περιοχές σχετικά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους που καταστράφηκαν και γενικότερα της ανάγκης για επανασχεδιασμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή και παροχή προς αυτούς, πακέτου ολοκληρωμένων λύσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω προκήρυξης στο σύντομο μέλλον των επενδυτικών Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης, δίνοντας έμφαση και επιπλέον μοριοδότηση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.
• Υιοθέτηση διαδικασιών εξέτασης κατά προτεραιότητα των αιτήσεων των αγροτών στις πληγείσες περιοχές για έκδοση αδειών οικοδομής, πολεοδομικών αδειών και οποιονδήποτε άλλων αδειών / πιστοποιητικών από αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις νέες προκηρύξεις των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.