Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, μεταξύ άλλων θεμάτων είδαμε τον κοινωνικό ρόλο και την αποστολή του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) και παράλληλα τη συμφωνία του Δήμου Λεμεσού με τον ΚΟΑΓ για την ανέγερση οικιστικών μονάδων και το γενικότερο σχεδιασμό της πολιτείας για προσιτή στέγη.
Παρατηρήσαμε ξανά, δυστυχώς, μια ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, με πιο στοχοπροσηλωμένο και έτοιμο τον ΚΟΑΓ, ενώ όλοι κατανοούμε ότι η προσιτή στέγη είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας που αφορά όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους – και αυτό που γίνεται στη Λεμεσό θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι και Κοινότητες. Δεν γίνεται για παράδειγμα o Δήμος Λεμεσού να αναφέρει ότι το έργο που γίνεται σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, έχουν αντιληφθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 – ούτε καν για τα 130 διαμερίσματα από τα 600 που αποτελούν την πρώτη φάση του έργου.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν πολλά και διάφορα στεγαστικά προγράμματα διασκορπισμένα σε διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμούς της Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρές αδυναμίες στην αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος της στέγασης από το Κράτος, αφού ο υφιστάμενος «πολυτεμαχισμός» λειτουργεί εις βάρος τόσο του κοινού οφέλους, όσο και της ορθής, συνετής και νούσιμης διαχείρισης των κρατικών πόρων, ιδιαίτερα δε με τις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας.
Θέτουμε αυτό το πλαίσιο έντονα από τα τέλη του 2020 με τους 3 Βουλευτές τότε της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων – στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 – αλλά και προηγουμένως στις περιφερειακές συγκεντρώσεις των Κοινοταρχών (κυρίως των Ορεινών περιοχών). Θέσαμε το θέμα της στέγασης μέσα σε ένα διαφορετικό και ευρύτερο πλαίσιο, αυτό της Ενιαίας Στεγαστικής Πολιτικής με πρόσφατη επιστολή του ίδιου του Προέδρου της ΔΗΠΑ-Συνεργασία προς τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών σε καθορισμένη συνεδρία που έγινε στις 29/05/23 και μάλιστα με αποστολή ενδεικτικού οργανογράμματος, το οποίο επαναφέρω και σήμερα.
Έχουμε την άποψη, ότι αρκετά από τα Υπουργεία μας είναι υδροκέφαλα και η Στεγαστική Πολιτική χρειάζεται δικό της τουλάχιστον Υφυπουργείο για να υπάγεται πολιτικά κάτω από μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη οντότητα διαχείρισης, όμως σε αυτό το στάδιο μέσω της μετεξέλιξης του ΚΟΑΓ μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, χωρίς πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, ως άμεση κοινωνική αναγκαιότητα και πιο γρήγορη υλοποίηση.
Αναμένουμε τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για τη στοχευμένη εξαγγελία επίσημα του Ενιαίου Φορέα Στέγασης όπως αναλύεται στις προγραμματικές θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας https://www.christodoulides2023.com/pylones/programmatikes-theseis/stegastiki-politiki/, το όποιο αποτελεί μάλιστα προτεραιότητα και θέλουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να υλοποιηθεί άμεσα. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της πολιτικής μας και έχουμε συμβάλει καθοριστικά στη συμπερίληψη του στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη.