Μετά τα διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα για το θέμα αυτό, σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενεργείας ενημερωθήκαμε σε πρώτο στάδιο για την πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου EuroAsia Interconnector.
Με βάση την τεκμηριωμένη ανάλυση του ίδιου του Υπουργού Ενέργειας, αντιληφθήκαμε καλύτερα αφενός τη σημασία για τη γεωστρατηγική διασύνδεση, σε συνδυασμό αφετέρου με το κρατικό κεντρικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε η προκαταρτική του διαβούλευση. Κατανοούμε παράλληλα ότι μείναμε πολύ πίσω χρονικά και για τα δύο αυτά θέματα – ως αναγκαία στρατηγικά έργα υποδομής (διασύνδεση και αποθήκευση).
Θέτουμε κάποια ερωτήματα και θα τα αναπτύξουμε περαιτέρω στην επόμενη συνεδρία για το θέμα αυτό.
- Η τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας του έργου από τον Φορέα Υλοποίησης φαίνεται δεν είναι βιώσιμη;
- Πως σκέφτεται τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία αν τα δεδομένα είναι τεκμηριωμένα θετικά, να πάρει επενδυτική απόφαση, να συμμετέχει στο έργο; Με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο; Μέσω διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence);
Πάντως οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Υπουργείου Ενέργειας και του ίδιου του Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα, γίνονται μελετημένα, με διαφάνεια και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και εμάς ως ΔΗΠΑ – Συνεργσία, μας έχουν πείσει ότι είναι σε λογική και σωστή κατεύθυνση.