Αδέλφια, καλώς ήλθατε στην πατρίδα’
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης, σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό. Σας συγχαίρω γιατί, όπου κι αν ζείτε, παραμένετε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πατρίδα, ακριβοί συνοδοιπόροι στον αγώνα, προάσπισης των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μας τιμά η παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στο φετινό σας Συνέδριο, και ειδικά, η παρουσία του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, πραγματικού φίλου της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Φίλοι και φίλες,
49 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα κατά της χώρας μας, η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη, να αντιπαλεύει την τουρκική κατοχή, με όπλα, το δίκαιο του αγώνα μας, το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Αγωνίζεται για να καταστεί ένα «Κανονικό Κράτος»- μέλος της ΕΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Ένα κράτος, Ελεύθερο, Επανενωμένο, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κράτος ευημερίας για τους νόμιμους κατοίκους της, πόλος ασφάλειας και σταθερότητας, γέφυρα πολιτισμικότητας.
Μια ρεαλιστική αναδρομή στο Κυπριακό, καταδεικνύει την Τουρκία ως τον πραγματικό ένοχο για την μη επίτευξη λύσης. Πάγιοι οι σχεδιασμοί της για στρατηγικό έλεγχο της Μεγαλονήσου. Μεγάλες και οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας, γιατί ανέχθηκαν ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας μικρής χώρας, να παραμένει άλυτο για μισό αιώνα. Στηλιτεύουμε την αναποτελεσματικότητα, την ανοχή, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, που αποθράσυναν την Τουρκία. Στηλιτεύουμε την όποια προσπάθεια εξίσωσης θύτη και θύματος ή μετατροπής του Κυπριακού από πρόβλημα εισβολής-κατοχής, σε διακοινοτική διαφορά.
Στη διάρκεια των 49 τελευταίων χρόνων, η Τουρκία μεθοδικά προέβη σε σωρεία αυθαίρετων ενεργειών, επιδιώκοντας νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, στα Βαρώσια, παντού στις κατεχόμενες περιοχές, και πρόσφατα, στην Νεκρή ζώνη Πύλας, τραυματίζοντας ειρηνευτές, καταστρέφοντας οχήματα. Συνεχίζει ανελέητα τον σφετερισμό Ε/κ περιουσιών, παράνομες αγοραπωλησίες σε ξένους, παράνομες οικοδομικές αναπτύξεις. Αλλοίωσε την δημογραφία των κατεχομένων, με μαζικό παράνομο εποικισμό. Εργαλοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, ανάγοντας το μεταναστευτικό σε μάστιγα. Η Κύπρος είναι σήμερα, η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα σε αιτήσεις ασύλου, κατ’ αναλογία πληθυσμού, με εξαπλάσιο μέσο όρο από τον ευρωπαϊκό ( κάτω του 1%), και ραγδαία αύξηση αιτήσεων ασύλου, που ξεπερνά το 500% από την τελευταία οκταετία. Αυτό δημιουργεί πίεση στις κρατικές δομές, στην κοινωνική συνοχή, την οικονομία, την τάξη και την ασφάλεια στο εσωτερικό, αφού 95% σχεδόν, των παράνομων μεταναστών και αιτητών ασύλου, εισέρχονται μέσω κατεχομένων, στα εδάφη μας . Η απουσία συγκροτημένης Ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, οξύνει το πρόβλημα.
Στο κυπριακό, συνεχίζεται η άτεγκτη τουρκική στάση με αξίωση για λύση δύο κρατών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτους όρους για επανέναρξη συνομιλιών.
Η Τουρκία εμπαίζει Ευρώπη και δυτικούς, κρατώντας στον αναπνευστήρα την ενταξιακή της πορεία. Προβαίνει σε ανοίγματα πολιτικής επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, ενώ συνάμα συμπορεύεται με την Ρωσία. Δεν εφαρμόζει κυρώσεις στο ουκρανικό. Πατά σε δύο βάρκες, εξυπηρετώντας δικά της συμφέροντα.
Ωστόσο η Κύπρος αντιστέκεται, ελπίζοντας, πως είναι πιθανή μια πολιτική αναδίπλωση της Τουρκίας, με δεδομένα: την διεθνή ρευστότητα, την ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων σε συνάρτηση με το ουκρανικό, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη, τα διαφοροποιημένα συμφέροντα των χωρών, την διπλωματία των σεισμών με αναθέρμανση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αιωρείται ένα μικρό -έστω- περιθώριο αισιοδοξίας, πως θα υποχρεωθεί η Τουρκία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού δηλώνει ενδιαφέρον για συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, κάτι, υποβοηθητικό για την Κύπρο.
Ως ΔΗ.ΠΑ. στηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά και ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, με την τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου, υποστηρικτικού στις προσπάθειες του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε στην εμπλοκή της ΕΕ «..σ’ όλα τα στάδια και με κάθε μέσο» για να σπάσει το αδιέξοδο και δρομολογηθούν εξελίξεις.
Αγαπητοί Απόδημοι,
Στην ταραγμένη εποχή μας υπάρχει ρευστότητα και σωρεία προκλήσεων, που απαιτούν εθνική συνεννόηση στο κυπριακό και ευρύτατη συνεργασία στο εσωτερικό μέτωπο.
Ως Παράταξη, που συμμετέχουμε στην παρούσα συμπολίτευση του κράτους, θεωρούμε πως στην οικονομία, χειριστήκαμε θετικά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, κατά τρόπο που να δικαιολογεί αισιοδοξία για το μέλλον.
Ξεπεράσαμε τη μεγάλη κρίση του 2013, τις συνέπειες της πανδημίας και του Ουκρανικού πολέμου, κρατώντας τη χώρα, σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ψηλά, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, το δημοσιονομικό ισοζύγιο πλεονασματικό, η αγορά εργασίας σε επίπεδο σχεδόν πλήρους απασχόλησης.
Με τις παρενέργειες του πληθωρισμού, να συνεχίζονται και να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, χρειάζεται επαγρύπνηση, αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ορθολογιστική μετεξέλιξη του οικονομικού μοντέλου, είσοδος στην τεχνολογική και πράσινη οικονομία, προσέλκυση επενδύσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, εκμοντερνοποίηση του συστήματος λειτουργίας, βελτίωση της αξιοπιστίας που καταγράφουν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
Στο μεταναστευτικό, απαιτείται πλήρης σεβασμός των διεθνών Συμβάσεων και υποχρεώσεών μας, ως χώρα της ΕΕ αλλά και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, προστασία των εξωτερικών συνόρων, ασφάλεια και τάξη εντός της χώρας, χωρίς παραβιάσεις στην Πράσινη Γραμμή και την «Νεκρή Ζώνη».
Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς τομείς, κάθαρση, διαφάνεια και αξιοκρατία. Πάταξη της κρίσης αξιών, και φαινομένων διαφθοράς, διαπλοκής, νεποτισμού και σχέσεων εξάρτησης που διάβρωσαν την κοινωνική συνοχή και απαξίωσαν θεσμούς. Αισιοδοξούμε πως η νέα κυβέρνηση θα προβεί σε αναγκαίες τομές και μέτρα για αλλαγή κουλτούρας, νοοτροπίας και εξυγίανση.
Αγαπητοί μας Απόδημοι, αγαπητοί Σύνεδροι,
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και αντιμετώπισης των προκλήσεων, επιβάλλει να εργαστούμε συλλογικά και αρμονικά, για να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα και να παραδώσουμε στους επιγόνους, μια καλύτερη Κύπρο. Υποστηρίζουμε την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, συμπόρευση και συστράτευση, όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου. Μόνο ενώνοντας δυνάμεις, μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
Σ΄αυτό το εγχείρημα, εσείς, με την φιλοπατρία και την ανιδιοτέλειά σας, είστε οι φυσικοί μας συνεργάτες και πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες σας και υποσχόμαστε να σας συμπαρασταθούμε στην προώθηση και επίλυσή τους. Στηριζόμαστε σε σας, για να πετύχουμε κινητοποίηση, διαφώτιση και ευαισθητοποίηση πολιτικών κομμάτων, κυβερνήσεων και της τοπικής κοινωνίας, στις χώρες διαμονής σας, γιατί γνωρίζετε καλύτερα, πως να πετύχουμε ευθυγράμμιση των συμφερόντων των χωρών διαμονής σας και της διεθνούς κοινότητας, για να πιεστεί η Τουρκία να επανέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.
Ο «σύγχρονος πολιτικός διωγμός», της βουλεύτριας ΚΑΤ Θεοφάνους, από το κόμμα της, γιατί προασπίστηκε την Κύπρο, ας μην σας πτοεί. Είναι αντίθετος με πάγιες θέσεις της Αυστραλιανής κυβέρνησης υπέρ μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ως Δημοκρατική Παράταξη, είμαστε ευγνώμονες για τη δράση σας. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε και σας ευχόμαστε υγεία, πρόοδο, ευημερία και πλήρη ευόδωση των κοινών μας οραμάτων και προσδοκιών.