Η Δημοκρατική Παράταξη χαιρετίζει τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1981, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, προσφέροντας, κατά το ελάχιστο, την απαιτούμενη ενημέρωση προς τις χαροκαμένες οικογένειες που μαρτυρικά υπομένουν για 49 χρονιά.
Το κοινό θετικό μήνυμα των δύο πλευρών, η επίκληση στην ανάγκη να βρεθούν αξιόπιστες μαρτυρίες που θα στηρίξουν την επιτάχυνση της διερευνητικής διαδικασίας, καθώς και η ανάγκη να ενισχυθεί ποικιλότροπα το έργο της Διερευνητική Επιτροπής Αγνοουμένων είναι στοιχεία που μας βρίσκουν σύμφωνους και εκφράζουμε ικανοποίηση για αυτό το αποτέλεσμα.
Η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων έχει φυσικά και πολιτικές προεκτάσεις, αφού αποτελεί άλλη μια σημειολογική ένδειξη της εποικοδομητικής προσπάθειας του Προέδρου Χριστοδουλίδη να επανέλθουμε το συντομότερο σε πορεία συνομιλιών. Οι δύο νέες προτάσεις του Προέδρου για κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και η πρόταση για σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας» είναι ενδεικτικές των ειλικρινών προθέσεων της Ε/Κ πλευράς.
Ως Δημοκρατική Παράταξη δηλώνουμε θετικοί στην αξιοποίηση οποιουδήποτε εργαλείου δύναται να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο κοινοτήτων, να βοηθήσει στην εξακρίβωση και καταγραφή όλης της ιστορικής αλήθειας στο Κυπριακό και θα συντείνει στη δημιουργία πλαισίου και κλίματος που θα οδηγήσει στη συνολική διευθέτηση του εθνικού μας προβλήματος.
Ανεξαρτήτως της απαράδεκτης επιμονής του κ. Τατάρ, στις γνωστές του θέσεις περί αναγνώρισης της «κυριαρχικής ισότητας», ως προαπαιτούμενου για επανέναρξη των συνομιλιών, οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και θεωρούμε ότι η στρατηγική προσέγγιση του μπορεί να αποβεί ωφέλιμη. Επενδύουμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υποστηρικτικό ρόλο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως επενδύουμε και στην διασύνδεση των Ευρωτουρκικών Σχέσεων με το Κυπριακό.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι αυτή ακριβώς η προσέγγιση, όπως και μια σειρά από σημειολογικά θετικές ενδείξεις, γύρω από το Κυπριακό, και μια σειρά ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων, θα λειτουργήσουν θετικά για την όσο το δυνατό γρηγορότερη επιστροφή σε διαπραγματεύσεις, από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023