Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε από τη ΣΕΚ και αφορούν τα εργασιακά δεδομένα για τους Κύπριους εργαζόμενους.
Δυστυχώς, οι μισοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα εργασιακού εκφοβισμού. Το 27% των γυναικών υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ αξιοσημείωτη είναι και η σεξουαλική παρενόχληση κατά ανδρών στην εργασία. Απόλυτα αναμενόμενο ήταν το ποσοστό του 83% των εργαζομένων που ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εργασία είναι οι χαμηλοί και ανεπαρκείς μισθοί.
Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία καταδικάζει με έντονο τρόπο κάθε εργασιακή πρακτική κατά των εργαζομένων και ειδικά τα όσα η έρευνα καταδεικνύει. Τέτοια φαινόμενα απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπινου μας δυναμικού και περιορίζουν δραστικά την απόδοση και παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας. Δηλώνουμε απερίφραστα την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην ελαχιστοποίηση τέτοιων φαινομένων και την καθολική βελτίωση των συνθηκών στο χώρο εργασίας.
Είμαστε πλέον αναγκασμένοι, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, να επιφέρουμε άμεσες και δραστικές αλλαγές, που να προάγουν το σεβασμό και την προστασία των εργαζομένων, τη συμφιλίωση και ανάπτυξη του ισοζυγίου εργασίας και ζωής, καθώς και εξισορρόπηση των οικονομικών απολαβών με τρόπο που θα ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες διαβίωσης για όλα τα νοικοκυριά στη χώρα μας.
Με αφορμή παλαιότερο περιστατικό, έχουμε ήδη εγγράψει αυτεπάγγελτο θέμα συζήτησης, στην Επιτροπή Εργασίας, σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση.
Καλούμε τη ΣΕΚ να αναλάβει κατ’ επείγον πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου, για τα πιο πάνω θέματα και ευρήματα της έρευνας, και ευελπιστούμε το αρμόδιο Υπουργείο να συμβάλει το ίδιο εποικοδομητικά στην εξεύρεση αναγκαίων λύσεων.