Ιδιαίτερα θετική είναι η αποτίμηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία θεωρούμε ότι υπήρξε εύστοχη.
Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ορθότατα εξέθεσε την αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ να εφαρμόσει και να επιβάλει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις πρόνοιες της δικού του Χάρτη και του διεθνούς δικαίου.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τις παθογένειες του Οργανισμού, που συμβάλλουν στην μη λύση του Κυπριακού επί 48 χρόνια, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι εκφεύγουν της διπλωματικής πρακτικής οι αιχμηρές επισημάνσεις του.
Περαιτέρω, ως όφειλε, έδωσε τις αναγκαίες απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο και και τους εγκάθετους του, στα κατεχόμενα που προκλητικά και ανεπαίσχυντα εμπαίζουν τη διεθνή κοινότητα με τις γνωστές ανεπίτρεπτες και ανεδαφικές μαξιμαλιστικές τους επιδιώξεις και απαιτήσεις.
Με απύθμενο θράσος ο Τούρκος Πρόεδρος προτείνει την επίλυση των γειτονικών διαφορών με Ελλάδα και Κύπρο στη βάση δήθεν του διεθνούς δικαίου, τη στιγμή που καθημερινά απειλεί την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μας, παραβιάζοντας ακατάπαυστα τον εναέριο χώρο και την ΑΟΖ μας, αδιαφορώντας για κάθε πρόνοια του δικαίου που επικαλείται.
Χαιρετίζουμε, τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, για λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια εθνική κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποκλείοντας ένωση της Κύπρου με άλλες χώρες, ή διχοτόμηση της χώρας ή απόσχιση οποιασδήποτε μορφής, όπως προνοεί, μεταξύ άλλων, το Ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επιπρόσθετα, με ικανοποίηση σημειώνουμε την ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο, και τα Ψηφίσματα 550 και 789 και την απαρίθμηση των πρωτοβουλιών της δικής μας πλευράς για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, καταγράφουμε την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκκρεμότητα διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, δέσμευση που αναλήφθηκε το Σεπτέμβριο 2021 και η οποία, αν υλοποιηθεί, μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου και της παρατεταμένης απουσίας διαλόγου.
Αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε, στην τελευταία του προσφώνηση στη ΓΣ του ΟΗΕ, να θέσει τα θέματα στη σωστή τους διάσταση, το ζητούμενο παραμένει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τέτοια κίνητρα και τέτοιες συνθήκες που η Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της, να αναστρέψει τις έκνομες ενέργειες της και τις εκτός συμφωνημένου πλαισίου απαιτήσεις της.
Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατό συντομότερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Ενωσιακό κεκτημένο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Σεπτεμβρίου, 2022