Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων, παρατηρείται μείωση της τάξης του 13% παγκύπρια στις ποσότητες πώλησης καυσίμων, αφού μια μερίδα συμπατριωτών μας επιλέγει να συνεχίζει να αγοράζει καύσιμα από τα κατεχόμενα. Αυτό το ποσοστό είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου, φτάνοντας μέχρι και το 30%, αφού τα πολλαπλά σημεία διόδου προς τα κατεχόμενα το ευνοούν.
Συνολικά, γίνεται υπολογισμός για ποσό 60-65 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που ξοδεύεται στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων. Ας αναλογιστεί κανείς πόσο επωφελές θα ήταν για τους πολίτες, εάν το κράτος διαμοίραζε τα φορολογικά έσοδα από τέτοιο σημαντικό ποσό στην πραγματική οικονομία και παρείχε επαρκή στήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας των κατεχομένων είναι καταστροφική για την προσπάθεια που καταβάλλουμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για επανένωση της χώρας μας. Είναι διαφορετική η κοινωνική πολιτική προς Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και διαφορετική η ακούσια και έμμεση οικονομική ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος.
Ταυτόχρονα, η Πολιτεία η ίδια πρέπει να αναγνωρίσει ότι η οικονομική επιβίωση των νοικοκυριών της χώρας πρέπει να είναι προτεραιότητα και η έμπρακτη στήριξη του συνόλου του πληθυσμού είναι αναγκαία, είτε αφορά τα καύσιμα κίνησης, ή τα καύσιμα θέρμανσης και την ηλεκτρική ενέργεια. Καμία μομφή δεν μπορεί να τεθεί κατά συμπατριωτών μας, όταν ως κράτος αδυνατούμε να προσφέρουμε τις αναγκαίες λύσεις επιβίωσης.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να προσπερνά το θέμα και να το προσεγγίσει με ρεαλισμό. Οφείλουμε να προστατέψουμε το σύνολο της κυπριακής οικονομίας, να μειώσουμε τις απώλειες εσόδων του κράτους και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε με σωφροσύνη και όραμα αυτά τα έσοδα για οικονομικό και πολιτικό όφελος του συνόλου των Κυπρίων.
Τέλος, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, μέσα σε πνεύμα σύνθεσης και σύνεσης οφείλουμε να καταθέσουμε εποικοδομητικές προτάσεις, στο Εθνικό Συμβούλιο, για βελτίωση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Υπενθυμίζουμε ότι το πνεύμα δημιουργίας αυτού του Κανονισμού είχε στόχο να δημιουργήσει γέφυρες επανένωσης και όχι τη δημιουργία καλών σχέσεων γειτονίας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022