Η κλιμακούμενη σε ένταση Τουρκική ρητορική, στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, δεν είναι καθόλου άσχετη με την ικανοποίηση σειράς αξιώσεων της Άγκυρας στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ταυτόχρονα, κορυφώνεται χρονικά με την ευκαιρία μνήμης δύο άλλων ιστορικών συμβάντων, που μνημονεύονται κάθε Ιούλιο, την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στην Τουρκία.
Από τη μια έχουμε τις συχνές και έντονες τοποθετήσεις Ακάρ και Τατάρ περί δύο κρατών, για κυριαρχική ισότητα δύο αναγνωρισμένων οντοτήτων και διακρατική συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων, χαλουμιού και πολλών άλλων πτυχών της εσωτερικής διακυβέρνησης. Από την άλλη, έχουμε την παραφιλολογία από πολιτικούς κύκλους της Δύσης, που επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων, είτε μέσω απόφασης του Ερντογάν ή ακόμη χειρότερα, μέσω ενός καλά σκηνοθετημένου δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα.
Επιπλέον, το τελευταίο προσχέδιο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, αποτελεί απαύγασμα των προβληματικών εξελίξεων στο σύνολο σχεδόν των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού και θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.
Στο εσωτερικό της χώρας, δυστυχώς, έχουμε πλήρη έξαρση των προεκλογικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε διαξιφισμούς, εκατέρωθεν κατηγορίες και διχόνοια. Η κομματική συσπείρωση και η πόλωση του εκλογικού σώματος λαμβάνει από κάποιους προτεραιότητα σε βάρος της αναγκαίας νηφαλιότητας και σύμπνοιας, που θα μας στηρίξει σε δύσκολες συνθήκες που αναπόδραστα θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενάντια στο κύμα και στην πεπατημένη, επιμένει εδώ και μήνες ότι προέχουν άλλα πιο σημαντικά και επείγοντα θέματα, όπως φυσικά αυτό του Κυπριακού, της οικονομίας και της αντιστροφής όλων των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, του ρωσοουκρανικού πολέμου και του πληθωρισμού. Ειδικά στο Κυπριακό, για κανένα λόγο, δεν πρέπει να πιαστούμε απροετοίμαστοι, να υποβαθμίσουμε ή να αγνοήσουμε σημάδια κινδύνων και να αναγκαστούμε να ενεργήσουμε, για άλλη μια φορά, υπό το βάρος νέων τετελεσμένων.
Ζητούμε, ως εκ τούτου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, καθώς και ενέργειες και δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν για ανάσχεση των τουρκικών σχεδιασμών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022