Εκφράζουμε την έντονη μας ανησυχία για τη μη επίτευξη προόδου ή/και συμφωνίας για το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, κατά τη διάρκεια συνάντησης των κοινωνικών εταίρων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρξαμε ένθερμοι υποστηρικτές της διαδικασίας και συμβάλαμε, με κάθε εφικτό τρόπο, στο να φτάσουμε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν φαντάζει εφικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας, κάτι που πρέπει να προβληματίσει άπαντες.
Όπως είχαμε αναφέρει ξανά, ο υπολογισμός του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας τυχόν μετατροπές ή αλχημείες, που θα φέρουν τη χώρα σε δύσκολη θέση και θα καταστήσουν το μέτρο ημιαποτελεσματικό.
Η προεργασία και εισήγηση της Κομισιόν, που οδήγησε σε συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων (07 Ιουνίου 2022) και αναμένεται να θεσπιστεί σε Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αναφέρεται στο διπλό όριο ευπρέπειας (double decency threshold), ως επαρκή τρόπο καθορισμού του Κατώτατου. Αυτό το διπλό όριο είναι το 60% του διάμεσου και 50% του μέσου όρου, που θεωρείται ως επαρκές για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτή η βάση διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αποτελέσει καθοδηγητικό παράγοντα, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.
Αυτό ακριβώς το διπλό όριο ευπρέπειας, περαιτέρω, θεωρείται εργαλείο βελτίωσης των μισθών και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής για πέραν των 25 εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχομένως, η πρόθεση μας για αξιοποίηση μόνο του δείκτη «διάμεσος» να είναι αποσπασματική, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη μεθοδολογία της ευρωπαϊκής έρευνας EU-SILC, ειδικά εάν αυτή έχει υιοθετηθεί από άλλες χώρες. Ενδεχομένως, μάλιστα, να πρέπει να διερευνήσουμε τυχόν προσαρμογές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας μας στα πρότυπα της διεθνούς μεθοδολογίας.
Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να αναλάβει, άμεσα, νέα πρωτοβουλία για το όλο θέμα και να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους. Ούτε οι καλοκαιρινές διακοπές, ούτε άλλα προσκόμματα δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην κατεπείγουσα καθιέρωση ενός τέτοιου ευεργετικού μέτρου για χιλιάδες συμπατριώτες μας. Ειδικά τώρα, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και δυσχέρειες, η θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει άμεσα ανακουφιστικό μέτρο εκ μέρους της Πολιτείας. Θα πρέπει, τέλος να σταθμιστεί το γεγονός ότι η οικονομία μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση. Επομένως η διατήρηση ενός αξιοπρεπούς διαθέσιμου εισοδήματος θα έχει και θετικές επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις καθώς και στην απασχόληση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022