Αρκετή συζήτηση γίνεται, δικαίως, για τις κυρώσεις, που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Κυρώσεις, που ναι μεν στέλνουν ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης αρχών διεθνούς δικαίου και νομιμότητας, αλλά σε οικονομικό επίπεδο, κάθε άλλο παρά επιτυγχάνουν το σκοπό της μεταβολής του οικονομικού ισοζυγίου υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.
Τα σημερινά δεδομένα της Κυπριακής οικονομίας, δείχνουν ξεκάθαρα μια άκρως ανησυχητική εικόνα, που προέρχεται από συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες. Αυτοί είναι εν συντομία: α) η αναμενόμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος, β) η αυξημένη τιμή του πετρελαίου, γ) η γενική αύξηση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 8%, δ) η μείωση του κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση των εσόδων του κράτους, ε) η απώλεια επενδύσεων σε υπηρεσίες, ναυτιλία και κτηματομεσιτικά. Συνδυαστικά, ο υπολογισμός οικονομικών απωλειών για την Κύπρο ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια Ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε πέραν του 10% του κυπριακού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εκπονήθηκε για σκοπούς αντιμετώπισης των οικονομικών δυσχερειών που δημιούργησε η πανδημία, δεν φαίνεται να είναι πλέον επαρκές, αφού τα προβλήματα ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν.
Η νέα τάξη πραγμάτων μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις, εθνικής πολιτικής και γεωστρατηγικής, αλλά φυσικά και οικονομικής υφής, με πρωταρχικό στόχο την αναδιάρθρωση και βελτίωση του οικονομικού μας μοντέλου.
Τέτοιες ιστορικά σημαντικές αποφάσεις, χρίζουν εθνικής συνένωσης και συνεννόησης, σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου – πολιτικών ηγεσιών και σίγουρα δεν μπορούν να αποτελούν εργαλείο αντιπαράθεσης και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την Πολιτεία σε εγρήγορση και αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες εθνικής διαβούλευσης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 ΜΑΪΟΥ 2022