Το μεταναστευτικό πρόβλημα στη χώρα μας συνεχίζει να απειλεί με πολυεπίπεδο τρόπο την κοινωνική συνοχή της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ευημερία των ανθρώπων που παραμένουν στους χώρους φιλοξενίας.
Ως χώρα και ως άνθρωποι, ήμασταν και θα είμαστε πάντα ευαίσθητοι στον πόνο και στο δράμα των προσφύγων, των κατατρεγμένων και των διωκόμενων. Αξίζουν σωστής φιλοξενίας, δίκαιης μεταχείρισης και αντιμετώπισης.
Όμως, είναι πλέον γενικώς παραδεκτό ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε στην εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, και στην μετατροπή του μεταναστευτικού προβλήματος σε μια μορφή υβριδικού πολέμου.
Αφενός, πρέπει η Ε.Ε. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενισχύοντας τη χώρα μας οικονομικά και συνδράμοντας στην επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης ή σε μετακίνηση σε πιο μεγάλες χώρες. Το να φιλοξενούμε μετανάστες σε ποσοστό περίπου 4% του πληθυσμού μας, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 1%, δεν είναι πλέον βιώσιμο για τη χώρα.
Αφετέρου, πρέπει και εμείς ως χώρα να προβούμε σε αναγκαίες κινήσεις, μέσα σε ανθρώπινα και νόμιμα πλαίσια, για να διασφαλίσουμε ένα ισοζύγιο εντός χώρας. Η απαίτηση για αριθμητικά όρια στον αριθμό μεταναστών είναι πλέον και αναγκαία και λογική.
Η Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει τάχιστα προγράμματα αξιοποίησης όσων κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια παραμονής στη χώρα μας.
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θέλουμε το κάθε άτομο, ανεξάρτητα προέλευσης και εθνικότητας, να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τυγχάνει αξιοπρεπούς διαβίωσης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022