Οι πολλαπλές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, συνεπεία της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν αναστατώσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, σε βαθμό που τίθεται εν αμφιβόλω η ενεργειακή επάρκεια και ο ομαλός εφοδιασμός των χωρών κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία φαντάζει ως ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα», με βάση το σχέδιο που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς τούτο υπογραμμίζεται η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, για τα 12 εναλλακτικά σημεία ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής ηπείρου, έξι εκ των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα για άμεση τροφοδοσία. Όπως επίσης και η δήλωση του επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού της Chevron -η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό του κοιτάσματος Αφροδίτη- Μάικλ Γουίρθ, ότι οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη αναβιώνουν τη συζήτηση για τον αγωγό EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.
Το ερώτημα που θέτουμε είναι γιατί η Κύπρος απέχει απ’ όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις; Γιατί η Κύπρος δεν προβάλλει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. από πηγές της Ανατολικής Μεσογείου;
Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία κρίνουμε πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα η Κύπρος όχι μόνο να προωθήσει, αλλά να αναδείξει τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής, αλλά και ως μέρος της λύσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καλύψει έως και το 7% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, για την επόμενη εικοσαετία.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει κύκλο επαφών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ενώ η Κύπρος είναι εκτός αυτής της εξίσωσης, θα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την Κυβέρνηση προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί.
Προς το σκοπό αυτό, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις τριμερείς συνεργασίες που έχουμε ήδη οικοδομήσει και να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί.
Η συνεισφορά μας αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με ρεαλιστική προσέγγιση των γεωστρατηγικών δεδομένων της περιοχής και τις επιδιώξεις μας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Μία τέτοια προσέγγιση αντανακλά το σύγχρονο πατριωτισμό που διακηρύττουμε, ως την απάντηση στις τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022