Επανερχόμαστε στο θέμα της αξίωσης του ΕΒΚΑΦ στις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην Αμμόχωστο και τη συμμετοχή ως ενδιαφερόμενο μέρος σε διαδικασίες του ούτω καλούμενου πρωτοβάθμιου οργάνου «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» στα κατεχόμενα, για να αναδείξουμε τη μαρτυρία του Τουρκοκύπριου ερευνητή, συγγραφέα και αρχαιολόγου, Τουντζέρ Μπαγισκάν. Ο κ. Μπαγισκάν διαψεύδει με έγγραφα και στοιχεία τον ισχυρισμό ότι σχεδόν ολόκληρο το περίκλειστο Βαρώσι είναι περιουσία του Ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά.
Σύμφωνα λοιπόν με αδιάσειστα στοιχεία και αλληλογραφία του 1975, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διαδικτυακή έκδοση τουρκοκυπριακής εφημερίδας, όλες οι Οθωμανικές περιουσίες του Βαρωσιού ρευστοποιήθηκαν και μεταβιβάστηκαν το 1935, έναντι δεκαοκτώ χιλιάδων λιρών, τα οποία εμβάστηκαν στον τελευταίο επιστάτη του βακουφίου, διαμένοντα τότε στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η Αγγλική αποικιακή διοίκηση το 1960 κατέβαλε το ποσό του 1,5 εκ. λιρών προς πλήρη και τελική εξόφληση των περιουσιακών απαιτήσεων των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου και του ΕΒΚΑΦ. Ο μετέπειτα αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Φ. Κουτσιούκ, υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου του Υψηλού Συμβουλίου του ΕΒΚΑΦ, συνυπέγραψε με τον Ραούφ Ντενκτάς, έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, έναντι του ποσού του 1,5 εκ. λιρών, συμβιβάζονται όλες οι περιουσιακής φύσεως απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένων και αυτών του ΕΒΚΑΦ.
Η ύπαρξη τέτοιων στοιχείων θα πρέπει να ενταφιάσει άπαξ και δια παντός τις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, κάτι το οποίο οφείλει η δική μας πλευρά να αξιοποιήσει διεθνώς, ειδικότερα στα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η δημιουργία της Επιτροπής το 2005 ήταν ένα ξεκάθαρο προπέτασμα καπνού, ώστε η Τουρκία να αποσπάσει από το ΕΔΑΔ την έγκριση της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, ως επαρκούς εσωτερικού ένδικου μέσου, παραπέμποντας ουσιαστικά τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα στις αγκάλες της κατοχικής δύναμης, για νομιμοποίηση της υφαρπαγής των περιουσιών τους. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει ενεργά στις εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του ΕΔΑΔ με σκοπό να επιτευχθεί αφενός η απόρριψη των διεκδικήσεων του ΕΒΚΑΦ και αφετέρου να επανεξετασθεί από το Δικαστήριο το καθεστώς της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, ως επαρκούς εσωτερικού ένδικου μέσου της Τουρκίας.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, η διάθεση που επιδεικνύουμε για εφαρμογή σημαντικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο, να οδηγήσει σε υποχωρήσεις που θα επιτρέπουν τυχόν διαφορετική ερμηνεία ή διαδικασία επίλυσης διαφορών, σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο απώτερο ή και μακρινό μέλλον.
Επικροτούμε τη θερμή αντιμετώπιση του θέματος της Αμμοχώστου, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη και δηλώνουμε έτοιμοι, μέσα από συναίνεση και αποτελεσματική σύνθεση, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση πολιτικών, που θα οδηγήσουν το Κυπριακό σε επαναφορά στο δρόμο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022