Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
φίλοι συνάδελφοι, βουλεύτριες και βουλευτές, κυρίες και κύριοι,
Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι κορυφαία πολιτική πράξη για την πολιτεία μας και για το κράτος. Είναι επίσης ορόσημο στην αποστολή του νομοθετικού σώματος για την άσκηση ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία. Όλα αυτά γίνονται από εμάς εξ ονόματος των πολιτών, τους οποίους εκπροσωπούμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από το λαό έλκουμε την εξουσία μας και στο λαό λογοδοτούμε.
Συνεπώς, ο Προϋπολογισμός του κράτους είναι η συμφωνία που γίνεται μέσω της Βουλής, ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα που οι πολίτες καταβάλλουν στο κράτος, μέσω των φορολογιών και των τελών που πληρώνουμε.
Κάθε συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού προσφέρει το βήμα σε όλους εμάς τους βουλευτές να προβάλουμε τις θέσεις μας, να αναδείξουμε τις προτάσεις μας και τις πολιτικές μας. Παράλληλα, μας προσφέρει την ευκαιρία να ασκήσουμε κριτική για διάφορα λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις.
Προτού γίνω μέλος του νομοθετικού σώματος, μου προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι βουλευτές αντίκριζαν τα διάφορα ζητήματα. Όσοι ανήκαν στη συμπολίτευση τα παρουσίαζαν όλα με ένα ιδεατό φακό και επευφημούσαν την κυβέρνηση. Όσοι ήταν στην αντιπολίτευση τα έβαφαν όλα με το μαύρο της δυστυχίας, ασκώντας έντονη και πολλές φορές ισοπεδωτική κριτική. Και δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από τους πιο πάνω βουλευτές, όταν αλλάζουν ρόλους, αλλάζουν ταυτόχρονα και τη ρητορική τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι και σήμερα. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές φορές αυτό προστάζουν οι κομματικές επιταγές και οι πολιτικές ανάγκες.
Να μου επιτρέψετε όμως με πολλή σεμνότητα να υποστηρίξω ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται αχρείαστες αντιπαραθέσεις και τεχνητή πόλωση. Ιδιαίτερα όσοι προερχόμαστε από τη νέα γενιά, βιώνουμε στο πετσί μας την ανάγκη για την απαραίτητη συναντίληψη, την ανάγκη για την ελάχιστη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και για παραμερισμό όσων μας χωρίζουν. Εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα.
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Με προβλημάτισε πολύ το περιεχόμενο της σημερινής μου παρέμβασης, της πρώτης σε συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του κράτους. Είμαι τριάντα πέντε χρονών, εκπροσωπώ τους νέους ανθρώπους και θέλω να μιλήσω γι’ αυτούς. Είναι πολλά τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, με πρώτο βεβαίως το Κυπριακό, το οποίο είναι θέμα επιβίωσης. Ως βουλευτής Αμμοχώστου θέλω να διαβεβαιώσω ότι η νέα γενιά δεν ξεχνά και δεν ξεγράφει. Συνεχίζουμε τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και παραμένουμε δεσμευμένοι για λύση στη βάση των συμφωνηθέντων, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ούτε και ψευδαισθήσεις. Η Αμμόχωστος δεν πρέπει να χαθεί γιατί μαζί της θα χαθεί και η προοπτική. Στηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σαν πρότυπο συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μοντέλο ανάπτυξης, οικονομικής δραστηριοποίησης, φυτώριο για νέες επιχειρήσεις. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ένεκα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Οφείλουμε όμως να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να συντηρήσουμε την ελπίδα, να κρατήσουμε ανοικτό το παράθυρο της προοπτικής.
Μαζί με το Κυπριακό, ένα ζωτικό θέμα της πρώτης γραμμής είναι η υγεία. Η πανδημία, μας υπενθύμισε την αξία που έχει για τον κάθε άνθρωπο αυτό το πολύτιμο αγαθό, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες. Το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη κατάκτηση του λαού μας, την οποία θα πρέπει να ενισχύσουμε. Προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλά. Είναι όμως πολύ λιγότερα από όσα είχαμε πριν την εφαρμογή αυτής της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.
Συστήματα υγείας άλλων χωρών, με πολλά χρόνια εμπειρίας, χρειάζονται συνεχή επικαιροποίηση, σαν αποτέλεσμα των αλλαγών στην τεχνολογία, αλλά και στις ανθρώπινες ανάγκες. Συνεπώς, είμαστε εδώ για να επιλύσουμε τα προβλήματα του ΓΕΣΥ, χωρίς όμως να αλλάζουμε τη φιλοσοφία αυτής της κοινωνικής παροχής. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας διαθέτει όλα τα εργαλεία για να θέσει εκτός συστήματος όσους καταχρώνται το σύστημα. Όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσοι κι αν είναι, δεν έχουν θέση στο ΓΕΣΥ.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία δέχονται έντονη κριτική για προβλήματα που παρουσιάζουν. Είναι δεκτή η κριτική αλλά δεν πρέπει να είναι άδικη. Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η γραμμή άμυνας του συστήματος υγείας απέναντι στον εχθρό που λέγεται κορωνοϊός. Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί όταν ασκούμε κριτική από την άνεση του καναπέ μας. Συγχαίρουμε τους επαγγελματίες υγείας που δίδουν μαθήματα αφοσίωσης τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους. Με την ευκαιρία αυτή μεταφέρουμε στη διοίκηση, τη διεύθυνση και τα στελέχη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τη δέσμευση ότι στηρίζουμε τα κρατικά νοσηλευτήρια. Κακίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, ψέγουμε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αλλά την ίδια ώρα οφείλουμε να απονέμουμε τα εύσημα για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Σημαντική είναι ασφαλώς και η βοήθεια των επαγγελματιών υγείας του ιδιωτικού τομέα, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Ο τομέας υγείας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, σαν αποτέλεσμα των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία. Έχουμε υποχρέωση να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο.
Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Σαν ένας νέος άνθρωπος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο θέμα της παιδείας, η οποία αποτελεί το φάρο και την πυξίδα κάθε κοινωνίας στο δρόμο που θα την οδηγήσει στο μέλλον. Επιτρέψτε μου να αναδείξω ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας και δεν είναι άλλο από την ανάγκη διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Έχουμε άριστους επιστήμονες σε όλους τους κλάδους και σαν χώρα, διαθέτουμε ένα ζηλευτό ποσοστό προσοντούχων, με πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών.
Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εσάς θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιο πάνω ανθρώπων, δυσκολεύονται να εργοδοτηθούν στον κλάδο σπουδών τους, ή υπαμείβονται σε σημείο που πολλές φορές συνιστά εκμετάλλευση.
Συνεπώς, η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ένα άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη να προωθήσουμε τις σπουδές σε τεχνικά επαγγέλματα και στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής, για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Η έλλειψη προσωπικού έχει καταντήσει μάστιγα για πολλές επιχειρήσεις, γεγονός που πλήττει καίρια την προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ευκολότερα βρίσκει κανείς θωρακοχειρουργό παρά ηλεκτρολόγο και υδραυλικό, ή τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Πιστεύω ότι με σωστό προγραμματισμό και καλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να προβλέψουμε τις επαγγελματικές ανάγκες του μέλλοντος ώστε να τις καλύψουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό το σοβαρό θέμα θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των τεράστιων αλλαγών που θα φέρει στην αγορά εργασίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα δρομολογήσει την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας αλλά ευτυχώς θα δημιουργήσει και πολλές νέες. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα δούμε κατά τρόπο δομημένο και συντεταγμένο, όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Το κράτος σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, θα πρέπει να ασχοληθούν διεξοδικά με το θέμα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε επαγγελματίες, οι οποίοι απασχολούνται σε κλάδους που φθίνουν, να εκπαιδευτούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες, ώστε να μην βρεθούν στην ανεργία. Οι νέοι άνθρωποι που αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας δεν είναι ευτυχείς με το μισθό των χίλιων ευρώ. Αυτοί οι μισθοί είναι το χαλί κάτω από το οποίο σκεπάζουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Σίγουρα τα χίλια ευρώ σε μισθό είναι καλύτερα από το τρία Έψιλον, αλλά κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχής με αυτό.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν μπορούμε να μιλούμε για το μέλλον χωρίς να αναφερόμαστε στην κλιματική αλλαγή, η οποία συνιστά μια σοβαρή απειλή, ενισχύοντας παράλληλα την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη.
Καταθέσαμε κατά διαστήματα ως παράταξη, υλοποιήσιμες πολιτικές προτάσεις, στη βάση των Ευρωπαϊκών πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών, και βεβαίως του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2021 – 2030.
Είναι, όντως γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους:
- Εκμηδένιση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
- Αποσύνδεση της υπερχρήσης των φυσικών πόρων.
- Να μην παραμένει κανένας πολίτης και καμιά περιοχή στο περιθώριο.
Δεν είναι τυχαία που ο δεύτερος άξονας του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις, είναι η επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία.
Πιο στοχευμένα σε ότι αφορά τη χώρα μας, ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων προτείναμε την εφαρμογή της «Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας».
Η οποία είναι βασισμένη στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο να προχωρήσουμε στο μέλλον, πιο τολμηρά, πιο μεθοδικά αλλά και πιο καινοτόμα, και μερικές από αυτές τις θέσεις, αφορούν:
• Μετεξέλιξη του θεσμού του Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε Υφυπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, καλύπτοντας και τους Πέντε Ευρωπαϊκούς πυλώνες των στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα, χωρίς καμία πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.
• Λειτουργία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και περαιτέρω στόχευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για αύξηση των πράσινων θέσεων εργασίας.
• Επαναδημιουργία του One Stop Shop στις αδειοδοτήσεις έργων από ΑΠΕ.
• Ένταξη των πλωτών μονάδων ΑΠΕ – όπου είναι το μέλλον και πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο ως πολιτεία όπως πράττουν οι πιο προηγμένες χώρες πχ. η Αγγλία και η Γαλλία – εφαρμόζοντας στην πράξη τη γαλάζια ενέργεια.
• Καθιέρωση Ενεργειακών Κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος των πολλών, με σεβασμό και προστασία στο Περιβάλλον.
• Μεθοδική μετάβαση στις έξυπνες πράσινες πόλεις.
• Δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα.
• Ενθάρρυνση για τη δημιουργία υβριδικών σταθμών παράγωγης ηλεκτρισμού με προτεραιότητα στις ΑΠΕ. Να εμβολιάσουμε ουσιαστικά και πρακτικά την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
• Εφαρμογή του εγγυοδοτικού (σταθερού) αντίτιμου μια χρήσης συσκευασιών, για αποτροπή της παράλληλης οικονομίας.
• Μελέτη για Επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών με στόχο την παραγωγή υλικών δευτερογενούς ποιότητας.
Πιο επεξηγηματικά, μέσα στις δικές μας προτάσεις είναι η δημιουργία μονάδας καύσης οικιακών στέρεων αποβλήτων σε κλιβάνους υψηλής τεχνολογίας, φιλικούς στο περιβάλλον, χαμηλών εκπομπών, με προοπτική παραγωγής ηλεκτρισμού από τα απόβλητα, η οποία ταξινομείται στο ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Βλέποντας πιο μακριά και έξω από το κουτί, στην ιδιαιτερότητα της Ημικατεχόμενης Πατρίδας μας, μπορούμε να σκεφτούμε σοβαρά και υπεύθυνα τη δημιουργία μιας ενιαίας στρατηγικής διαχείριση των οικιακών στερεών αποβλήτων με μια μονάδα σε ολόκληρη την Πατρίδα μας, ως ακόμη ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των Ελεύθερων Περιοχών και των Κατεχομένων (ακόμη και πριν την λύση). Άλλωστε ας δούμε και το παλαιότερο παράδειγμα με την ενοποίηση του Αποχετευτικού Συστήματος της Λευκωσίας επί Λέλλου Δημητριάδη και Μουσταφά Ακιντζί που ήταν ένα μέτρο προχωρημένο για την εποχή του και θεωρώ ότι βοήθησε την πόλη στην ολότητα της.
Σύντομα το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών στερεών αποβλήτων μέσω της καύσης, θα είναι επιτακτική ανάγκη για να αποφύγουμε την υγειονομική ταφή αποβλήτων που γίνεται εδώ και χρόνια, παλαιότερα σε Κοτσιάτη και Βατή και τώρα ένα μεγάλο μέρος στην Κόσιη.
Την ίδια ώρα που όλοι μιλάμε για την ανακύκλωση και όντως μπορεί να έχουμε καταφέρει σε ένα βαθμό το θέμα συνείδησης, την ίδια ώρα θέλουμε να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο σε αυτό με πραγματικό οικονομικό όφελος στην τσέπη του καθενός μας. Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση μιας μελέτης που θα καταδείξει ότι η πατρίδα μας μπορεί να επεξεργαστεί τα ανακυκλώσιμα υλικά και να παράξει δευτερογενείς ποιότητας υλικών, με τα σωστά κίνητρα. Τότε ναι θα μιλάμε για πραγματική κυκλική οικονομία η οποία εντάσσεται μέσα στις ευρύτερες προτάσεις που αφορούν την αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της Κύπρου.
Κυρίες και κύριοι,
Στη σημερινή πρώτη ομιλία μου σε συζήτηση για τους προϋπολογισμούς, επέλεξα να αναδείξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, καταθέτοντας ταυτόχρονα κάποιες χειροπιαστές λύσεις. Αναφέρθηκα στο Κυπριακό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη, σε θέματα ζωτικά για τον κάθε ένα από εμάς, ιδιαίτερα για την ελπίδα που οφείλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά.
Άφησα τελευταίο ένα πρόβλημα που βασανίζει δεκάδες εκατοντάδες νέους ανθρώπους, αλλά και τους γονείς τους. Είναι το θέμα της στέγασης, το οποίο εξελίσσεται σε κοινωνική μάστιγα. Δεν θα σας κουράσω με στατιστικά στοιχεία και αριθμούς. Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα πρόβλημα που συναντάτε κι εσείς καθημερινά, ένα θέμα που το ακούτε από συγγενείς, φίλους, γείτονες και γνωστούς. Εκατοντάδες μισθοσυντήρητοι άνθρωποι, χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά, ποτέ δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι και αυτό εμάς δεν μας εκφράζει ως πολιτική. Πώς είναι δυνατόν να κάνουν οικογένεια; Πως είναι δυνατόν να κάνουν παιδιά; Να δημιουργήσουν το δικό τους σπιτικό; Πού θα στεγάσουν τα όνειρά τους; Το ζήτημα της οικιακής αλλά και της επαγγελματικής στέγης θα πρέπει να ιεραρχηθεί στον ύψιστο βαθμό, ώστε να δοθούν λύσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων.
Ο συγκεκριμένος στρατηγικός στόχος της προσιτής κατοικίας και του προσιτού ενοικίου θεωρούμε ότι είναι μεγάλης σημασίας, για μια κοινωνία που στην κουλτούρα της βιώνει έντονα το στοιχείο της στέγασης της οικογένειας. Με τους γονείς συνήθως να βοηθούν με κάθε τρόπο και όσο μπορεί ο καθένας προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε τα παιδιά τους να έχουν μια βάση στο ξεκίνημα τους στη ζωή.
Η αναγκαιότητα ύπαρξης μελετημένης και αποτελεσματικής στεγαστικής πολιτικής του Κράτους για τους πρόσφυγες, προκύπτει από την τουρκική κατοχή, και όσο αυτή συνεχίζεται αποτελεί υποχρέωση μας να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις για τα παιδιά των εκτοπισμένων.
Τα κρατικά σχέδια που βρίσκονται σε ισχύ είναι μια καλή βάση αλλά χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις από πλευράς πολιτείας για ανθρώπους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουν πολλά και διάφορα στεγαστικά προγράμματα διασκορπισμένα σε διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμούς της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι έφθασε ο καιρός να σταματήσει ο πολυτεμαχισμός των στεγαστικών σχεδίων και οι αποσπασματικές προσεγγίσεις.
Πιστεύουμε, στην ενιαία και ενοποιημένη προσέγγιση των θεμάτων, ιδιαίτερα όταν αφορούν τέτοια κοινωνικά μέτρα και αγαθά. Έχουμε πάντα κατά νου τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των νέων σήμερα, αλλά και της επόμενης γενιάς.
Θέλουμε ένα Φορέα, για να υλοποιήσει αυτή την ευρύτερη αναγκαιότητα και σημαντική θα έλεγα νέα μεταρρύθμιση. Ο οποίος θα είναι σύγχρονος, αποτελεσματικός, και με απλοποιημένες διαδικασίες που θα συμπεριλαμβάνουν τα πάντα περί στεγαστικής πολιτικής και θα μπορεί να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες.
Θέλουμε επιτέλους οι κρατικές δαπάνες να είναι πιο επωφελείς και να δημιουργούν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον πολίτη.
Με πιο απλά λόγια: Θέλουμε να ρίξουμε γροθιά στη γραφειοκρατία.
Πιστεύουμε πως αν η ποιότητα των προσφερόμενων κυβερνητικών στεγαστικών σχεδίων χρήζει βελτίωσης μία φορά, η ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών που θέλουν να τα αξιοποιήσουν χρήζει πολλαπλάσιας βελτίωσης.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, με στοχευμένο πλάνο μεταξύ άλλων στο:
- Να προχωρήσει στην ανάπτυξη υφιστάμενης, νέας ή/και χαλίτικης γης – σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (για διαμερίσματα, γραφεία, κατοικίες κτλ), αξιοποιώντας την μηχανική και τεχνική υποδομή υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης. Οι νέες μονάδες θα πρέπει να είναι ποιοτικά σχεδιασμένες (π.χ. να έχουν μειωμένες ανάγκες ενεργειακής χρήσης). Επίσης θα πρέπει να γίνεται στρατηγική επιλογή των τεμαχίων γης, για να μην δημιουργείται γκετοποίηση ή διασπορά αστικού ιστού. Πιο απλά: Οι περιοχές ανάπτυξης γης να επιλέγονται δημογραφικά στη βάση αναγκών, και όχι όπου απλά υπάρχουν χαλίτικα.
- Να έχει υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΟΛΑ τα σημερινά κυβερνητικά αλλά και νέα ευρωπαϊκά στεγαστικά προγράμματα, που θα μπορούν να αξιοποιούν οι πολίτες.
- Να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των στεγαστικών προγραμμάτων με την ενσωμάτωση του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε ψηφιακή τράπεζα και θα λειτουργεί ως νέα μορφή Συνεργατισμού: με σχέδια χαμηλής προκαταβολής π.χ. 10% για αγορά κατοικίας, ενοικιαγοράς σε προσυμφωνημένη τιμή και χρόνο παρέλευσης ενοικίασης, με «εύκολη» παροχή δανείων σε νέους επιχειρηματίες, αλλά και γεωργικά ή κτηνοτροφικά δάνεια.
Μόνο έτσι θα τους δώσουμε όραμα και προοπτική, να μείνουν εδώ οι νέοι μας, να δημιουργήσουν εδώ και να αποτελέσουν το ελπιδοφόρο αύριο για μια Κύπρο καλύτερη και μια κοινωνία δικαιότερη.
Προτού κλείσω, θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά τη διεύθυνση, τις υπηρεσίες και το προσωπικό της Βουλής για τη συνεχή στήριξη και τεχνοκρατική ενίσχυση στο έργο των βουλευτών.
Καλά Χριστούγεννα και κάθε καλό για όλους μας, πρωτίστως με υγεία.
Σας ευχαριστώ.