Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που με την ανοχή της δικής μας πλευράς παρουσιάζεται ως αυτόκλητος διαμεσολαβητής υποβάλλοντας δήθεν “γεφυρωτικές ιδέες” εκτός της διαδικασίας και πλαισίου λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την τουρκική πλευρά.
Συνιστά πολιτική αφέλεια να θεωρούν κάποιοι, ότι με την εισαγωγή και ιδίως από τους Βρετανούς νέων ιδεών στο Κυπριακό, οι οποίες εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης διαπραγμάτευσης, δεν θα οδηγηθούμε τελικά σε μια λύση συνομοσπονδίας ή λύση δύο κρατών.
Η αποδοχή εννοιών όπως είναι «τα ιδρυτικά κράτη» ή «το διάδοχο κράτος» δεν συνιστούν στοιχεία που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά βόμβα στα θεμέλια της συμφωνημένης βάσης διαπραγμάτευσης και διατήρησης εν ζωή, της όποιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.
Η πρόταση των Βρετανών, όπως αυτή παρουσιάστηκε και αναλύθηκε από τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η Βρετανική Διπλωματία, μας έχει συνηθίσει, τόσο παλαιότερα, όσο και προσφάτως με το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να εκδηλώνεται με ενέργειες και πρωτοβουλίες, οι οποίες κινούνται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου διαπραγμάτευσης και επίλυσης του Κυπριακού.
Η έκπληξη μας ωστόσο, αφορά στην παθητική στάση και εκκωφαντική σιωπή των Ηνωμένων Εθνών.
Ως εκ τούτου, το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν τα Ηνωμένα Έθνη, ανέχονται ή ακόμη χειρότερα συμφωνούν με τις νέες ιδέες που επιθυμεί να βάλει στο τραπέζι των συνομιλίων, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας, κ. Στίβεν Λίλι και με τις οποίες, καταργείται ουσιαστικά το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει τη ξεκάθαρη θέση των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό, αλλά και από τον Ύπατο Αρμοστή, με τον οποίον, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη.