Οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων και την επικράτηση των Ταλιμπάν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς ενισχύει τις πιθανότητες περαιτέρω ανάφλεξης, αιματοχυσίας και αστάθειας, ακόμη στην ευρύτερη περιοχή.
Το «κενό ισχύος» που φαίνεται να δημιουργείται στο Αφγανιστάν, συνεπεία της αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων αλλά και οι ακραίες θρησκευτικές πολιτικές των Ταλιμπάν που δείχνουν να αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση πραγμάτων, επαναφέρουν τον κίνδυνο έκρηξης μιας νέας εμφύλιας διαμάχης μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας, γεγονός το οποίο, πολύ πιθανό, να οδηγήσει σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, κυρίως προς την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, το «κενό ισχύος» που φαίνεται να εκδηλώνεται στο συγκεκριμένο υποσύστημα της Ασίας, είναι δυνατό να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρών δυνάμεων που επιθυμούν να αποκτήσουν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή καθώς και κρατών που στοχεύουν στην εξασφάλιση σημαντικών ανταλλαγμάτων και τα οποία, ενδεχομένως να πλήττουν καίρια την υπόθεση της Κύπρου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως δράσουν άμεσα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις, με σκοπό, τη σύσταση μιας ενιαίας και έγκαιρης αντίδρασης από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής.
Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένουμε την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής δράσης, η οποία αφενός, θα εξασφαλίζει την προστασία της Κύπρου από τον κίνδυνο μετατροπής της σε hotspot διαχείρισης ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, και αφετέρου, θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ευρύτερων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναμένουμε επίσης από την κυβέρνηση, όπως επεξεργαστεί προσεκτικά τα νέα δεδομένα όπως αυτά έχουν δημιουργηθεί ένεκα της κρίσης στο Αφγανιστάν και τις διαμορφούμενες προτεραιότητες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικαιροποιήσει αναλόγως τη στρατηγική της, ενόψει και της επικείμενης συζήτησης για τη «θετική ατζέντα» της Ε.Ε. προς την Τουρκία.