Ως μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου των Συμπερασμάτων, στο οποίο συμφώνησαν ψες βράδυ οι 27 της ΕΕ, σημειώνουμε το γεγονός πως είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τα προσχέδια που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Αξιοσημείωτη είναι η ονομαστική αναφορά των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι απλή παραπομπή στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό αποτελεί ισχυρή απάντηση περί αλλαγής της βάσης λύσης του προβλήματος – εντός και εκτός Κύπρου – και κυρίως προς τους Τούρκους αξιωματούχους που επιμένουν σε λύση δυο κρατών. Υπό το φως δε των νέων τουρκικών απειλών για την Αμμόχωστο, σημαντική είναι, επίσης η ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789, με τα οποία ζητείται να τεθεί η πόλη υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Σημαντική, επίσης η αιρεσιμότητα που διατηρείται σε σχέση με την πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία τίθεται υπό την αίρεση ομόφωνης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τη στάση της Τουρκίας εξαρτάται το αν θα ενεργοποιηθούν από την ΕΕ τα εργαλεία που διαθέτει για τρίτα κράτη, τα οποία παραβιάζουν τις αρχές και τις αποφάσεις της.
Αναμφίβολα τα μηνύματα που χθεσινών συμπερασμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενόψει, μάλιστα και των σημερινών εκ του σύνεγγυς συναντήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη.
Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, ούτε η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι αυτοσκοπός, ούτε το βέτο σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
Κυρίαρχος στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Έχουμε χορτάσει από συμπεράσματα και ψηφίσματα. Στην πράξη, όμως τι γίνεται…
Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου, όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Το ζητούμενο είναι τα Ηνωμένα Έθνη να αντιμετωπίσουν επιτέλους με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την τουρκική αδιαλλαξία και να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για να προσέλθει, με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες προόδου και ευημερίας στον τόπο μας.